446 – Moderne & Hedendaagse Kunst

15 juni 2014

Met trots presenteren wij u de catalogus van onze eerstvolgende veiling van Moderne & Hedendaagse Kunst. Niet alleen zijn diverse (inter)nationale collecties vertegenwoordigd, maar ook bevat deze veiling een apart katern fotografische werken. Het geheel van 226 lots schetst een prachtig overzicht van de ontwikkeling van de kunststromingen van de 20ste eeuw.

 

De veiling zal van start gaan met een aantal klassieke werken, waarbij lot 4, door Permeke meteen in het oog springt. Deze ‘Paysage d’automne’ is dan ook een zeer typerend werk van deze Vlaamse expressionist. Permeke was gefascineerd door de tragiek van het harde leven van de mens en diens verbondenheid met het landschap tijdens de oorlogsjaren. Dit werk, met krachtige penseelstreken in diepe aardkleuren en met gouden tinten, heeft een taxatie van € 3.000 – 5.000.

 

Door Henk Helmantel treft u een zeer recent schilderij, voorstellende ‘Mispels en kweeperen’, welke de absolute finesse van deze realistische meester toont. Taxatie voor lot 5 € 18.000 – 24.000.

Een andere belangrijke realistische meester is Carel Willink, hier vertegenwoordigd door lot 6, het ‘Stilleven met druiventros’. Ondanks het feit dat dit schilderij in de belangrijke literatuur staat opgenomen, heeft het immer onderdeel uitgemaakt van een particuliere collectie. Taxatie € 25.000 – 30.000.

 

Zeldzaam is lot 10, een uiterst vroeg schilderij van de hand van Co Westerik. Dit oorlogswerk, gedateerd 1943, maakte hij in Doetinchem, waarna hij deze vervolgens ruilde met een medestudent op de Akademie van beeldende kunsten te Den Haag. Al op 19-jarige leeftijd toont Westerik niet alleen zijn kundigheid in dit werk, maar ook zijn eigen stijl, waar hij in zijn latere werk om geroemd is. Met een zeer lage taxatie van € 1.500 – 2.500 behoort dit lot tot één van de trouvailles in deze catalogus.

 

De Bergense School maakt een belangrijk onderdeel uit van deze veiling, waarbij Dirk Filarski de boventoon voert. Maarliefst negen schilderijen uit zijn beste periodes worden ten verkoop aangeboden. Naast Bergense landschappen en een bloemstilleven, wordt ook zijn eerste Zwitserse periode verbeeld. Lot 45 toont ‘Les Avants’ uit 1913, welke hij maakte tijdens zijn verblijf in het nabijgelegen Clarens. Hij verbleef toentertijd bij de musicus Nico Ebels, die gehuwd was met Lien Smorenberg, de zus van zijn vriend en collega-kunstenaar Dirk Smorenberg. Taxatie € 10.000 – 15.000.

Uit hetzelfde jaar bieden wij u lot 47, getiteld ‘Begin van ’t Dischmatal’, welke met zijn paarsblauwe bergen en de haast fluorescerende sneeuw bewijst dat Filarski tot één van de belangrijkste luministen behoort. Het werk is weliswaar diverse malen tentoongesteld, maar is verder altijd privé gekoesterd door deze belangrijke particuliere verzamelaar. Taxatie € 12.000 – 15.000.

Andere belangrijke namen als Harrie Kuyten, Arnout Colnot, Jan Sluijters, Germ de Jong, Piet van Wijngaerdt, Jaap Weyand en Leo Gestel zorgen dat de Bergense School in deze veiling in zijn geheel tot zijn recht komt.

 

Opvallend is het grote aantal sculpturen welke deze catalogus siert. Lot 58 door Shjinkichi Tajiri is een schitterend voorbeeld van zijn oeuvre. Dit unicum uit 1964, getiteld ‘Made in USA’, is afkomstig van een goede vriend van de kunstenaar, die het reeds in zijn bezit heeft sinds 1975. Taxatie € 4.000 – 6.000.

Nic Jonk is vertegenwoordigd met maarliefst drie sculpturen, alle variërend in grootte en datering. Lot 66 is de belangrijke sculptuur ‘Nereïde en Triton’ uit 1962: met dit grote formaat brons wist Jonk zijn carrière naar een volgende stap te brengen. De huidige Duitse eigenaresse kocht het beeld in 1963 rechtstreeks van de kunstenaar, wij bieden u deze nu aan met een taxatie van € 3.000 – 5.000.

De internationale lijst van beeldhouwers wordt aangevuld met twee sculpturen door Arman, welke beide behoren tot de meest kenmerkende iconen van zijn werk. Zo verbeelden deze zijn favoriete onderwerpen, de viool en de uurwerken. Taxaties van lot 77 en 78 zijn € 5.000 – 7.000 en € 3.000 – 5.000.

Maar ook Jeff Koons zal met lot 85 de benodigde aandacht krijgen, daar deze ‘Balloon Dog’ uit 1995 internationaal veel gevraagd is. Taxatie € 7.000 – 9.000.

 

Zeer Nederlands daarentegen zijn de twee werken door Gerrit Benner. De ‘Zee’ maar ook het ‘Fries landschap’ van deze Friese kunstenaar nemen u mee op een droomreis door de perfecte abstractie van vormen. Laatstgenoemde, lot 121, geeft met zijn kleur een enorme impressie van het zomerse landschap door de ogen van de kunstenaar. Met de herkomst ‘Kunstzaal de Martelgang’ te Groningen is het werk uiterst vriendelijk getaxeerd op € 6.000 – 8.000.

 

Uiteraard kan ook de CoBrA-beweging niet ontbreken in een veiling als deze. Van de hand van Karel Appel treft u twee werken op papier, waarvan lot 123 u meteen in het oog springt. Gemaakt in 1953, behorend tot één van de beste jaren van deze meester, zijn deze ‘Aarddieren’ kunsthistorisch gezien uiterst belangrijk. Appel begaf zich op dit moment op de top van zijn kunnen en bereikte internationale roem met deze baanbrekende figuren. Taxatie € 15.000 – 20.000.

Maar ook namen als Egill Jacobsen, Theo Wolvecamp, Lucebert, Corneille en Constant maken deze rubriek zeer verleidelijk.

 

Van de hand van Herman Brood worden niet alleen drie grote schilderijen aangeboden, maar ook een wel heel bijzonder object. Lot 136, de ‘Test pilot (1994)’, betreft een kleurrijke en spannende beschildering op een Fiat Nuova 500 D uit 1964. Deze eyecatcher wordt u aangeboden met een taxatie van € 12.000 – 15.000.

 

Deze catalogus bevat vier lots door Jan Cremer en bewijzen de veelzijdigheid van deze zo geliefde Nederlandse kunstenaar. Lot 154 is een zeer vroeg werk uit 1958, uit de tijd dat hij voor het eerst in Parijs woonde en werkte in de Rue Santeuil. Onder de vleugels van zijn leermeester Bram Bogart maakte hij deze ‘Ballerina’, welke zijn toenmalige vriendin Astrid verbeeldt. De ballerina is echter een terugkerend onderwerp in het oeuvre van Cremer, daar zijn moeder (“een temperamentvolle Hongaarse”) zelf danseres was. Taxatie € 5.000 – 7.000.

Inmiddels schaars zijn de indrukwekkende werken van Armando, mede sinds het aan hem gewijde museum afbrandde in 2007. Lot 158 en 159 tonen onmiskenbaar de hand van deze meester en laatstgenoemde zijn befaamde onderwerp ‘Der Baum’. Dit schilderij van ruim 210 cm hoog, zal op iedere kunstliefhebber een grote indruk achter laten. Taxatie € 12.000 – 15.000.

 

De catalogus bevat naast alle particuliere inbreng ook een belangrijke bedrijfscollectie. Lot 92 tot en met 115 is afkomstig uit de kunstcollectie van Pon Holdings, welke grotendeels is ontstaan in de jaren ’70 van de vorige eeuw. In die tijd sloeg het bedrijf haar vleugels uit op alle continenten, voornamelijk in Zuid-Amerika. Het verzamelaars instinct van de heren Mijndert en Wijnand Pon werd geprikkeld door de nieuwe invloeden en ontdekkingen die daar werden gedaan. Naast de aankopen in Nederland en overig Europa, kwam veel kunst uit Argentinië naar het toenmalig hoofdkantoor, kasteel Salentijn. Doordat de aankopen dikwijls direct bij de kunstenaars werden gedaan ontstond een nauwe band tussen Pon en de Argentijnse kunstwereld. In 1997 werd op Salentijn een expositie georganiseerd, welke grote belangstelling trok en kunstenaars zoals Raúl Díaz en Daniel Kaplan voor de verre toekomst op de kaart zette. Deze twintig werken geven een goed overzicht van de hoge kwaliteit van de Latijns-Amerikaanse beeldende kunst en worden u zonder minimumprijs aangeboden.

 

Uiterst goedmoedig, maar ook financieel interessant voor u, is de collectie afkomstig van Stichting Kunst en Cultuur Behoud NL. Deze stichting heeft als doel om kunst en cultuur in Nederland te stimuleren en in stand te houden, middels educatieve programma’s en evenementen. Deze non-profit stichting verzorgt opleidingen en workshops in samenwerking met diverse kunstenaars, particulieren, organisaties en verenigingen. De opbrengst van deze 24 lotnummers zijn door de kunstenaars en vrienden van de stichting ter beschikking gesteld om deze te ondersteunen in het verwezenlijken van haar doelstellingen.

Lot 166 is aangeboden door de kunstenaar John Franzen en behoort tot zijn baanbrekende serie ‘Each line one breath’, waarmee hij tijdens de afgelopen TEFAF zoveel succes boekte. Door één verticale lijn te tekenen op het papier en daar handmatig steeds nieuwe lijnen dichtbij te plaatsen, ontwikkelen zich golvende patronen en ontstaan op bijna meditatieve wijze zijn tekeningen.

Maar ook Marcus Jansen besloot een belangrijk werk ter beschikking te stellen: zijn ‘Manneken Pis’ uit 2003 behoort tot het werk dat door The Saatchi Gallery in Londen wordt aangeboden. Om het geheel tot een succes te maken hebben ook kunstenaars als Piet Dieleman, Anton Martineau, Reinier Lucassen en Eppe de Haan besloten hun werk belangeloos aan te bieden. De gehele collectie zal dan ook zonder minimumprijs worden geveild.

 

De veiling zal worden afgesloten met een imposante collectie fotografie waarbij fotografen van eigen en andere bodem elkaar ontmoeten. Lot 194 betreft één van de belangrijkste werken door Nederlands trots, Ruud van Empel. Deze ‘Study for women #1’ uit 2000 deed internationaal veel stof opwaaien en wist vele jonge fotografen te inspireren met dit tijdsvernieuwende beeld. Taxatie € 5.000 – 7.000.

Het ‘coverlot’ betreft de intrigerende verbeelding van ‘Luciano Pavarotti’ door Anton Corbijn. Deze gelatine zilverdruk heeft weliswaar vele boeken en tentoonstellingen gesierd, maar met een oplage van twintig is het uiterst zeldzaam om een origineel exemplaar te kunnen bemachtigen. Deze foto, lot 203, wordt u aangeboden met een taxatie van € 3.500 – 4.500.

Liefhebbers van vintage foto’s kunnen echter ook hun hart ophalen, daar een diversiteit aan belangrijke tijdsdocumenten zal worden aangeboden. Een goed voorbeeld zijn de twee foto’s door Andreas Feininger voorstellende ‘Manhattan at midnight’. Dat Feininger bekend staat voor het vastleggen van de ‘Big Apple’ in de jaren ‘40/’50, is meteen duidelijk wanneer men deze energieke foto’s aanschouwt. Taxatie € 800 – 1.200.

Deze rubriek is aangevuld met bekende namen als Hendrik Kerstens, Rineke Dijkstra, Helmut Newton, Miles Aldridge en David LaChapelle.

 

 

 

Uiteraard is het bovenstaande slechts een greep uit het gehele aanbod. Wij nodigen u dan ook uit de online catalogus hier te bekijken.

 

Een deel van de kunstwerken wordt geveild zonder minimumprijs. U herkent deze aan de taxatie ATP (à tout prix).

 

Wij hopen u te mogen verwelkomen op kijkdagen en veiling!

 

Mocht u de veiling niet bij kunnen wonen, dan attenderen wij u hier graag op de overige mogelijkheden van deelname aan de veiling.

 

Eventuele gebreken of restauraties van de aangeboden lots staan niet beschreven. Indien u meer informatie wenst over de staat van een object, verzoeken wij u contact met ons op te nemen of een conditierapport aan te vragen.

 

 

 

 

Uitleg over alle manieren van bieden vindt u op deze pagina

MAATREGELEN VOOR HET BEZOEKEN VAN AAG
  • Het dragen van een mondkapje is verplicht tijdens uw bezoek aan AAG.
  • Wij verzoeken u te allen tijde 1,5 meter afstand te behouden tot de andere bezoekers.
  • Heeft u verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging: blijf thuis. Dit is tevens van toepassing indien één van uw huisgenoten de hiervoor genoemde symptomen heeft.
  • Gelieve AAG te bezoeken met een maximum van 2 personen per huishouden.
  • AAG ontvangt een maximaal aantal bezoekers; bij grote drukte bestaat de mogelijkheid dat u moet wachten.
VEILING BIJWONEN OP AFSPRAAK

Indien u de veiling wenst bij te wonen, dient u hiervoor per e-mail een toegangsbewijs aan te vragen: info@veilinghuisaag.com

1. Jan Voerman jr.
Landscape with the river IJssel

Taxatie € 2.000 - € 3.000

Hamerbedrag € 2.200

2. Sal Meijer
My Amsterdam

Taxatie € 1.500 - € 2.000

Hamerbedrag € 1.600

3. Jan Voerman jr.
Spindle

Taxatie € 800 - € 1.200

Hamerbedrag € 900

5. Henk Helmantel
Medlars and quinces

Taxatie € 18.000 - € 24.000

Hamerbedrag € 18.000

6. Carel Willink
Still life with bunch of grapes

Taxatie € 25.000 - € 30.000

Hamerbedrag € 26.000

7. Jochen Sachse
Schiffsportrait der Otto Hahn

Taxatie € 3.000 - € 4.000

8. Gerard Delfgaauw
View of a city in Marocco

Taxatie € 1.600 - € 2.000

Hamerbedrag € 1.250

9. Piet van der Hem
En route to the corrida

Taxatie € 2.500 - € 3.500

10. Co Westerik
Doetinchem (Slangenburg)

Taxatie € 1.500 - € 2.500

Hamerbedrag € 3.200

11. Metten Teunis Koornstra
Two figures in a landscape

Taxatie € 1.000 - € 1.500

Hamerbedrag € 1.600

12. Rob Houdijk
Honfleur

Taxatie € 2.000 - € 3.000

Hamerbedrag € 1.500

13. Sierk Schröder
'Mädchen bildnis'

Taxatie € 800 - € 1.200

Hamerbedrag € 800

14. Jan Wiegers
Portrait of Theo Swagemakers

Taxatie € 4.000 - € 5.000

15. Manuel Ortiz de Zarate
Idyllic summer landscape

Taxatie € 4.000 - € 6.000

Hamerbedrag € 3.400

16. Leo Gestel
Regen - N. Bayern

Taxatie € 2.000 - € 3.000

Hamerbedrag € 2.000

17. Leo Gestel
Portrait of a girl (circa 1922)

Taxatie € 1.800 - € 2.400

18. Jan Sluijters
Still life of flowers and make-up attributes

Taxatie € 5.000 - € 7.000

Hamerbedrag € 4.000

19. Otto B. de Kat
Still life with roses in a glass vase

Taxatie € 800 - € 1.200

Hamerbedrag € 400

20. Adriaan Lubbers
Abundance of flowers

Taxatie € 1.500 - € 2.000

21. Kees Verwey
Still life of flowers

Taxatie € 800 - € 1.200

Hamerbedrag € 800

22. Evert Moll
Still life of flowers

Taxatie € 800 - € 1.200

Hamerbedrag € 750

23. Jaap Min
Lupins in a vase (circa 1947)

Taxatie € 900 - € 1.200

Hamerbedrag € 1.900

24. Harmen Meurs
Gladiolus in front of a window

Taxatie € 1.800 - € 2.400

25. Jaap Weyand
Notre Dame

Taxatie € 1.500 - € 2.000

Hamerbedrag € 1.000