438 – The Autumn Sale

13 oktober 2013

Het nieuwe veilingseizoen zal van start gaan met een wel zeer uitgebreide veiling van kunst en antiquiteiten, onder de noemer The Autumn Sale. Deze catalogus bevat allerlei objecten voor uw interieur, waaronder zilver, juwelen, glas, porselein, aardewerk, klokken, horloges, sculpturen, kandelaren, meubels, spiegels, aziatica, schilderijen, aquarellen, tekeningen en grafiek. Daarnaast wordt een omvangrijke collectie werken afkomstig van de Stichting Kunst & Historisch Bezit ABN AMRO aangeboden. Wij noemen u hierbij enkele voorbeelden uit de catalogus:

 

Bij het zilver treft u dit keer een schitterende broodmand gemaakt door de Rotterdamse zilversmid Rudolf Sontag in 1786. Vintage Hollandse Louis XVI stijl: een sieraad op tafel! Taxatie € 3.000 – 4.000.

Eveneens afkomstig uit Rotterdam is de zilveren koffiepot op komfoor, ditmaal door Jan George Grebe, jaarletter A voor 1835. Nog helemaal in late Empirestijl, een zwaan met gespreide vleugels op het deksel en een gestileerde panterkop met opengesperde muil aan het uiteinde van de tuit. Taxatie € 1.000 – 1.500.

Van zeer hoge kwaliteit is een zilveren tabakspot uit 1789 gemaakt door de indertijd in Dordrecht werkzame meester Johannes Keeman. Net als de eerder genoemde broodmand in typisch Hollandse Louis XVI-stijl en een must voor de verzamelaar. Taxatie € 4.500 – 5.500.

 

Ook worden enkele sieraden van hoge kwaliteit geveild. Zo vindt u een schitterend 18 karaat gouden en diamanten collier met schakelarmband van de bekende juweliersfirma Bernhard Schipper in Amsterdam. Taxatie € 3.800 – 4.500.

Een ander pronkstuk is het 18 karaat gouden en diamanten horloge van het vooraanstaande huis Baum & Mercier. Taxatie € 2.500 – 3.500.

 

Een belangrijke geelkoperen lantaarnklok van omstreeks 1730 is gesigneerd Gail a Paris. De zeldzaamheid wordt benadrukt door het formaat van slechts 26 cm. Taxatie € 3.500 – 4.500.

Een eerste kwaliteit groot model tafelklok uit het tweede kwart van de 18e eeuw is gesigneerd Roger Dunster, een van de belangrijkste Amsterdamse klokkenmakers. Het uurwerk heeft spillegang, dubbel slagwerk en zes melodieën. De verzilverde cijferring heeft Romeinse cijfers voor de uren en Arabische voor de minuten. Op de gematteerde wijzerplaat zijn behalve de datumaanduiding ook vier kleine wijzerplaten met aanduiding voor de weekdagen en de minuten aangebracht, elk met een portretje van een galante dame als achtergrond. De klok werd op 25 november 2003 bij Sotheby’s Amsterdam geveild. Taxatie € 12.000 – 15.000.

Een Amsterdamse staande klok, gesigneerd Pieter Swaan, komt uit het tweede kwart van de 18eeeuw. In wortelnoten gefineerde kast, het uurwerk met halfkalender, achtdaags uurwerk en verzilverde cijferring. Bekroond door Atlas met de wereldbol op zijn schouders en een paar bazuinblazende engelen, geeft het staand horloge een hoogte van 275 cm. Van Pieter Swaan is bekend dat hij zijn werkplaats op de Leliegracht had. Taxatie € 4.500 – 5.500.

Een ander belangrijk staande klok, eveneens afkomstig uit Amsterdam en ditmaal van de hand van Martinus Klok, heeft ook een wortelnoten gefineerde kast bekroond door Atlas en twee engelen. Met maanfase, kalender en achtdaags uurwerk en de gegraveerde wijzerplaat met een uitgespaard cartouche, minutieus beschilderd met Hollandse koopvaardijschepen. Taxatie € 8.000 – 9.000.

 

Voor de verzamelaars van koloniale meubels is er het paar gestoken stoelen met hoge rugleuning uit voormalig Nederlands-Indië, gemaakt in de vroege achttiende eeuw en opvallend door het kwalitatief hoogstaande snijwerk. Taxatie € 1.200 – 1.700.

 

Maar ook vindt u in deze veiling een aantrekkelijk Delftse kan met zilveren montuur gemerkt LVE, voor Lambertus van Eenhoorn. Deze geribde kan is te dateren rond 1700 en heeft een prachtig polychroom decor in oosterse trant. Taxatie € 1.800 – 2.500.

 

Een grote Art Nouveau porseleinen vaas gemerkt Sarreguemines, heeft een prachtig decor van irissen, vlinders en bladranken tegen een gele achtergrond. Dit fraaie stuk Frans porselein dateert van omstreeks 1900. Taxatie € 1.000 – 1.500.

Een Unica glazen schaal uit de glasfabriek Leerdam, ontworpen door A.D. Copier is uitgevoerd in geel/bruin ‘tin craquele’. Deze goed gemerkte en genummerde schaal is gemaakt omstreeks 1930. Taxatie € 1.000 – 1.500

Ook van glas, maar 18e eeuws, is het groot model groen glazen roemer, van maar liefst 29 cm hoog. Taxatie € 1.500- 2.000.

 

Een paar fraaie cassolettes/kandelaars, afkomstig uit Frankrijk en te dateren rond 1800, zijn gemaakt van wit marmer en vuurverguld brons. Helemaal neoclassicistisch, op drie bokkenpoten afgezet met faunkoppen en verbonden door schakelkettinkjes. Taxatie € 1.000 – 1.500.

 

Amusant is het bronzen beeld van de hand van de Franse beeldhouwer Francois Rolard (1842 – 1912). Dit ‘Monnaie de singe’ getitelde groepje stelt een circusartiest voor met een hoepel waarin een aap met een luit. Taxatie € 1.600 – 2.200.

 

Een monumentaal bronzen beeld van een staande man met boven zijn hoofd een arend met gespreide vleugels, stelt Prometheus voor. Dit salonstuk is afkomstig uit Duitsland, dateert van omstreeks 1900 en draagt de signatuur Graefner aan de voet. Taxatie € 3.000 – 5.000.

 

Onder het Chinees porselein vindt u maar liefst twee Imari borden met een afbeelding van een parasoldame naar ontwerp van Cornelis Pronk, te dateren rond 1735. Taxatie per stuk € 1.500 – 2.000.

Een grote blauw witte schaal uit de Jiajing periode (1522 – 1566) heeft een doorsnede van 41,5 cm en is gedecoreerd met vier leeuwen te midden van ranken met daaromheen medaillons waarin vogels en bloemen, afgewisseld met wolken. Taxatie € 2.000 – 3.000.

Tot een van de topstukken behoort een grote ‘famille-rose’ schaal gemerkt met een pseudo karaktermerk Qianglong in ijzerrood. Het decor van deze zeer zeldzame schotel loopt door aan de achterzijde van de rand. Taxatie € 4.000 – 6.000.

Twee grappige staande ‘Wucai’ (= letterlijk vijf kleuren) porseleinen jongens van 24 cm hoog komen uit de 17e eeuw. Taxatie € 3.000 – 4.000.

 

Altijd geliefd bij de verzamelaars is het zogenaamde ‘hazevel-goed’, zo genoemd vanwege de gelijkenis met de vacht van dit dier. Dit keer bieden wij u een grote hazevel theekom uit de Song dynastie (960 – 1279) met een prachtig glazuur met verticale donkere strepen. Taxatie € 1.500 – 2.000.

 

De veiling zal eindigen met een zeer uitgebreide collectie schilderijen, aquarellen, tekeningen, grafiek en sculpturen. De 302 lots zijn gerangschikt op alfabetische volgorde van kunstenaar en de catalogus leidt u daarmee van Roel Achterberg tot Johan van Zutphen. Doordat de werken gemaakt zijn tussen de 18e en 21ste eeuw, wordt u een goed beeld geschetst van de ontwikkelingen in de kunstgeschiedenis van de laatste 300 jaar.

 

Het aanbod is aangevuld met een collectie kunstwerken afkomstig uit de kantoren van ABN AMRO. Deze werken werden veelal rechtstreeks van de kunstenaar verkregen en komen nu voor het eerst op de markt. Belangrijke kunstenaars uit deze collectie zijn Jan Asselbergs, Anton Buytendijk, Bülent Evren, Anton Heyboer, Huub Hierck, Han Jansen, Marius de Jongere, Fon Klement, Gerriet Postma, Peter Sterkenburg en Miguel Ybañez.

 

Het overgrote deel van alle kunstwerken wordt geveild zonder minimumprijs. U herkent deze aan de taxatie € 1 – 1.

 

 

Wij hopen u te mogen verwelkomen op kijkdagen en veiling!

Uitleg over alle manieren van bieden vindt u op deze pagina

MAATREGELEN VOOR HET BEZOEKEN VAN AAG
  • Het dragen van een mondkapje is verplicht tijdens uw bezoek aan AAG.
  • Wij verzoeken u te allen tijde 1,5 meter afstand te behouden tot de andere bezoekers.
  • Heeft u verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging: blijf thuis. Dit is tevens van toepassing indien één van uw huisgenoten de hiervoor genoemde symptomen heeft.
  • Gelieve AAG te bezoeken met een maximum van 2 personen per huishouden.
  • AAG ontvangt een maximaal aantal bezoekers; bij grote drukte bestaat de mogelijkheid dat u moet wachten.
VEILING BIJWONEN OP AFSPRAAK

Indien u de veiling wenst bij te wonen, dient u hiervoor per e-mail een toegangsbewijs aan te vragen: info@veilinghuisaag.com

1. A silver coffee pot and a silver teapot
The first smooth, circular and octagonal. A pinacle as grip. The teapot oval, part smooth and part ribbed.

Taxatie € 600 - € 1.000

2. A silver chocolate pot
Circular and smooth. Tapering towards the top. With central engraved marriage arms. Dome-shaped hinged lid with detachable grip, set with a pinnacle. Curved spout terminating in a stylised animal head. On circular and profiled foot.

Taxatie € 1.000 - € 1.500

Hamerbedrag € 1.000

3. A silver tea service
Smooth and octagonal with vertical ribs. Comprising a teapot, a sugar bowl, a creamer and a spoon vase.

Taxatie € 600 - € 1.000

4. A silver tea service
Comprising a teapot, a sugar bowl and a creamer. Smooth and pear-shaped with vertical ribs. Decorated with floral motif. On circular foot ring resting on four scroll-shaped feet.

Taxatie € 800 - € 1.200

5. A silver tea service
Comprising a teapot on brazier, a sugar bowl, a lidded bowl, a creamer and a spoon vase. Circular, smooth and decorated in typical Art Nouveau decoration.

Taxatie € 1.200 - € 1.500

Hamerbedrag € 1.200

6. A silver coffee pot on a silver brazier
Vase shaped, smooth and decorated with gadroons. A swan with spread wings as grip. The spout terminating in a panther's head. On constricted oval foot. The brazier also with gadroons and edging. On black wooden base resting on four ribbed feet.

Taxatie € 1.000 - € 1.500

Hamerbedrag € 1.000

7. A silver ‘trekpotje’ and a silver sauce boat
The 'Trekpotje' smooth and circular with wooden grip and handle. The sauce boat smooth and boat-shaped. The handle and the four curved feet with acanthus leaf.

Taxatie € 600 - € 800

8. A silver tea service
Comprising a teapot, a sugar bowl with handle and a creamer. Smooth and oval with edging. The grip in the form of a fruit. On constricted, oval foot.

Taxatie € 800 - € 1.200

9. A silver tea service
Comprising a teapot (with wooden handle), a sugar bowl with lid and a creamer. Part smooth, part ribbed and decorated with gadroons. The grip in the form of a coiled snake.

Taxatie € 800 - € 1.200

Hamerbedrag € 800

10. A silver tea service
Comprising a teapot (with plastic handle), a tea caddy and a creamer. Oval, part smooth and part ribbed. A ribbed sphere as grip. On constricted foot. The top with cablecord ornament. The underside with edging.

Taxatie € 800 - € 1.200

11. A silver tea service
Comprising a teapot (with wooden handle and grip), a tea caddy, a sugar bowl and a creamer. Oval, on oval constricted foot. Smooth, with edging on the top and underside.

Taxatie € 800 - € 1.200

Hamerbedrag € 750

12. A silver tea service
Comprising a teapot (with wooden handle), a sugar bowl with handle and a creamer.

Taxatie € 800 - € 1.200

13. A silver part tea service
Comprising a tea caddy with key, a tea scoop, a creamer and a sugar bowl. Smooth, oval with edging.

Taxatie € 800 - € 1.200

Hamerbedrag € 750

14. A silver tea service
Comprising a teapot, a brazier, a creamer and a sugar bowl with handle. Smooth. The teapot with a pinnacle as grip. With beaded rims.

Taxatie € 800 - € 1.200

15. A silver rose water sprinkler
Smooth neck with screw thread. Bulbous body. On constricted circular foot. Decorated with raised floral motif and laurel wreaths.

Taxatie € 600 - € 1.000

16. A silver tobacco pot
Oval with detachable lid. Part smooth and part decorated with gadroons. On constricted circular foot, resting on a scalloped wooden base.

Taxatie € 600 - € 1.000

Hamerbedrag € 550

17. A silver gilt chalice
The cup with portrait medallions with depictions of Jezus and Mary. Interspersed with ovals with bunches of grapes, corn and ears of wheat. The vase-shaped stem with three cherubs. On circular, scalloped and profiled foot with Biblical depictions and cher

Taxatie € 800 - € 1.200

Hamerbedrag € 1.100

18. A silver pipe brazier
Constructed of two profiled circular bands on four scroll-shaped feet on flattened ball feet. Turned wooden handle terminating in a pinnacle. Brass liner.

Taxatie € 600 - € 1.000

19. A pair of silver braziers
Circular, openwork with beading. On three fluted feet, surmounted by a rosette. Red brass liner and turned wooden base.

Taxatie € 1.000 - € 1.500

Hamerbedrag € 1.000

20. A silver smoker’s set comprising a tobacco pot and a brazier
The pot with a stylised rose on the lid. On the folded and outlined rim the caption Renswoude. The brazier with engraved date 1857. Brass liner. On constricted and profiled foot. Underneath a wooden base resting on ball feet.

Taxatie € 800 - € 1.200

21. A silver tobacco pot and brazier
Oval, on constricted and profiled foot, resting on four ball feet. Decorated with gadroons. On the lid of the pot an eagle with spread wings. The top and underside with cablecord ornament. On black wooden base. With brass liner.

Taxatie € 800 - € 1.200

22. Four silver, part gilt salts with four similar spoons
Square, scalloped and outlined. On constricted foot. Along the rims leaf motif. The spoons with shell-shaped bowl.

Taxatie € 800 - € 1.200

23. A pair of silver brandy bowls
Octagonal on part openwork octagonal foot. The sides with engraved medallions including 'faith', 'hope', 'love', 'justice' and various coats of arms. On both sides a flat, openwork handle with cherub's head.

Taxatie € 700 - € 1.000

24. A silver caster and a silver pipe brazier
The caster circular, smooth and tapering. On two sides decorated in geometric pattern. On circular foot. The brazier in Louis XV style with rocailles and scrolls. With brass liner. On wooden foot. Approx. weight 252 grams and approx. weight 81 grams.

Taxatie € 600 - € 1.000