435 – The Summer Sale

29 juni 2013

Traditiegetrouw zullen wij het voorjaarsseizoen afsluiten met een allesomvattende veiling voor uw interieur. In deze Summer Sale vindt u onder meer meubelen, klokken, horloges, zilver, juwelen, porselein, aardewerk en Aziatica. De catalogus is aangevuld met een groot aantal kunstwerken, waaronder schilderijen, aquarellen en grafiek en een bijzondere collectie sculpturen afkomstig uit de kantoren van ABN AMRO.

 

Zo treft u bij het Chinese porselein bijvoorbeeld een bijzonder mooie ‘klapmutskom’, vernoemd naar een 17e eeuws type hoofddeksel. De kom heeft het zeskaraktermerk Kangxi (1662 – 1722) en is aan de buitenzijde gedecoreerd met diverse personen en hun bedienden. Aan de binnenkant is de kom beschilderd met ‘zotjes’; deze vrolijke Chinese figuurtjes maken de kom tot een indrukwekkend geheel. Taxatie € 1.500 – 2.000.

Een 18-delig Kangxi blauw-wit serviesdeel is prachtig gedecoreerd met een waaier in een medaillon en geflankeerd door vier boeketten. Taxatie € 3.200 – 4.000.

Een Kangxi (Chenhua gemerkt) blauw-witte kom, heeft een mooie gebombeerde vorm en is gesierd met zotjes. Aan de binnenzijde is deze gedecoreerd met ‘lange lijzen’, lotusbloemen en schelpen op golven. Taxatie € 2.500 – 3.500.

Bijzonder en afgebeeld in het standaardwerk ‘China for the West’ door Howard & Ayers, zijn negen ‘Scheveningen borden’ met een gezicht op de badplaats en langs de rand golfmotieven. Taxatie voor deze in China voor de Hollandse markt vervaardigde borden is € 2.300 – 3.000.

Uiterst zeldzaam is een serie van zes famille-rose en blauw-witte wapenborden, te dateren rond 1735. De borden zijn beschilderd met het wapen van de familie Clifford of Chudleigh. Langs de rand zijn grote bloemtakken, een hengselmand en een helmteken aangebracht.

De borden worden besproken in de twee belangrijke standaardwerken op dit gebied, D.S. Howard’s Chinese Armorial Porcelain en het Nederlandse toonaangevende boek van dr. J.K. Kroes Chinese Armorial Porcelain for the Dutch market, waarin de auteur ze rangschikt als ‘servies Clifford 3’. Taxatie € 3.000 – 4.000.

Een tweede serie van zes borden, ditmaal met het wapen van de familie Seys-Monmouth dateert van circa 1745. Langs de rand zijn de borden gedecoreerd met bloemtakken in ‘bianco sopra bianco’ ofwel wit op wit. Taxatie € 2.500 – 3.500.

Een prachtige vaas met trompetvormige hals uit de Jin/Yuan dynastie (1115 – 1368) is roodbruin gevlekt met een decor van vliegende vogels. Taxatie voor deze 27,5 cm hoge vaas is € 2.000 – 3.000.

Een monumentale blauw-witte vaas uit de Wanli periode (1573 – 1619) is beschilderd met een decor van vogels, floraal motief en rotsen. Schatting voor deze 47 cm hoge vaas is € 1.800 – 2.500.

Altijd geliefd zijn de Delftse plaquettes, aardewerken schilderijtjes met hun zo uiteenlopende, typisch Nederlandse voorstellingen. Dit maal is er één in veiling met een charmante interieurscène, voorstellende een dame en twee heren rond een tafel waarop een glas, een kan en een pijpenkomfoor. De heer links vermaakt zich met de dame, de man aan de rechterkant rookt een Goudse pijp. Taxatie voor deze 18e eeuwse ‘wandplak’ is € 1.500 – 2.000.

Een echte ‘toy for boys’ is een grote messing kijker uit de 19e eeuw. De kijker zal worden verkocht met de originele kist met etiket van de Parijse maker A. Bardou. Schatting voor dit passende studeerkamer object is € 1.000 – 1.500.

Een schitterende koperen bolkroon met zes grote en daarboven zes kleinere armen is 98 cm hoog en heeft een doorsnede van 85 cm. Dit imposante Hollandse topstuk uit de 17e eeuw heeft een taxatie van € 12.000 – 15.000.

Een hanglamp, ontworpen door Jan Eisenloeffel (1876 – 1957), dateert van omstreeks 1928 en is gemaakt van gebronsd koper met email. Afkomstig uit de Kralingse villa Ypenhof is dit prachtig staaltje van vroeg 20ste eeuws Hollands ontwerp, welke via vererving bij de huidige eigenaar is beland. Taxatie € 4.000 – 6.000.

Een paar verguld bronzen wandappliques uit de vroege 19e eeuw, fraai vormgegeven met een gevleugelde vrouw in tuniek en griffioenen, is getaxeerd op € 2.000 – 3.000.

Deze veiling bevat een belangrijke en omvangrijke verzameling Hollands porselein uit de periode 1770 – 1810. De collectie omvat Loosdrechts, Amstel- en Haags goed, terwijl er van het vroegste, Weesper porselein een uiterst zeldzame melkkan zal worden geveild. Ook de biscuit porseleinen portretbustes van Johan van Oldenbarnevelt en Johan de Witt, zoals deze ook te bewonderen zijn in de vernieuwde vaste opstelling van het Rijksmuseum, zullen worden geveild. Taxatie € 3.500 – 4.500.

Deze collectie is in de afgelopen veertig jaar met zorg, liefde en kennis van zaken samengesteld, zowel door middel van aankopen bij de kunsthandel, als op verschillende veilingen. Een unieke kans om een goed stuk van dit zo gewilde porselein te bemachtigen.

Een Amsterdams staand horloge gesigneerd door Lourens Mostaert (geboren 1685) dateert van omstreeks 1750. De klok, in wortelnoten kast, heeft een achtdaags uurwerk en een halve kalender. Op de hoeken van de wijzerplaat zijn de personificaties van de vier seizoenen aangebracht. Taxatie € 3.500 – 4.500.

Een fraaie pendule met een paar cassolettes uit het eind van de 18e eeuw, is aan de achterzijde getekend Ferdinand Berthoud, Paris. Links naast de kast een zittende, lezende vrouw en boven op een globe. Taxatie € 1.500 – 2.000.

Zeldzaam is de ruitvormige, empire cartelklok, waarvan de wijzerplaat gesigneerd met Dubuc L’aine. De cijferring word gehouden door een Egyptische vrouw, staand op een Mercuriusstaf. De wit email wijzerplaat is gesierd met Romeinse cijfers voor de uren en Arabische cijfers voor de minuten. Taxatie € 2.000 – 3.000.

Ook zullen enkele fraaie meubels ter veiling worden aangeboden. Zo vindt u een gesigneerd Frans bureau plat uit de 18e eeuw van meubelmaker Antoine-Marie Criaerd, die in 1747 zijn meesterschap behaalde. De huidige eigenaren kochten het bureau in de jaren ‘70 bij de bekende firma Nystad te Lochem. Taxatie € 3.000 – 4.000.

Een prachtige, rijk bewerkte Franse tafel uit de vroege 18e eeuw, compleet met marmeren blad is getaxeerd op € 5.000 – 7.000.

Een aantrekkelijkeeind 18e eeuwse mahoniehouten hoekkast, geheel in Hollandse Lodewijk XVI trant, heeft een taxatie van € 3.000 – 4.000. Dergelijke (buffet) kasten werden gebruikt om flessen, karaffen en glazen op te bergen, maar ook om de dranken in te schenken, middels het handige uittrekbare blad halverwege.

Een echt ‘hebbeding’ is het kunstkabinetje afkomstig uit Zuid-Duitsland en te dateren rond 1700. De laatjes en de deuren zijn belijmd met spiegelglas, wat een schitterend effect geeft naast het zwarte hout. Taxatie € 1.500 – 2.000.

Onder de zilveren objecten treft u één van de meest zeldzame objecten uit deze veiling; een vroeg 17e eeuwse boekband met daarin een kerkboekje uit 1781. Het opengewerkte ajour gezaagde bandje is voorzien van uiterst fijn gemodelleerde details. Zo bevinden er zich naast het centrale medaillon een paar zittende eekhoorntjes, vogels en engeltjes. Alles tegen een decor van meesterlijk getroffen loof en bandelwerk. Op de rug een gegraveerde voorstelling van David met zijn harp. Taxatie € 8.000 – 12.000.

Van een andere orde zijn de twee zilveren tafelstukken in de vorm van een koppel patrijzen. Goed vormgegeven en zeer gedetailleerd van uitvoering vormen ze een ideaal stel om uw feestelijk gedekte tafel nog meer glans te geven. Schatting € 1.200 – 1.500.

Een chique zesdelig eerste gehalte zilveren theeservies, afkomstig van de Amsterdamse zilversmeden A. Schoorl en J. Zinger uit 1950, is getaxeerd op € 3.000 – 4.000.

Deze catalogus bevat meer dan 120 lots aan juwelen en horloges. Zo vindt u een 18K witgouden armband met saffier en diamant in Art Deco stijl (met bijpassende oorstekers) met een taxatie van € 6.000 – 8.000. De hier gebruikte zetting van de saffieren werd in de dertiger jaren ontwikkeld door de firma Van Cleef & Arpels onder de naam ‘serti mysterieux’, omdat deze van buiten onzichtbaar lijkt.

Een 18K gouden medaillon van omstreeks 1870 draagt een Franse keur. Het ovale sieraad heeft een opgelegd decor van een vogel en is bezet met zaadpareltjes, diamantjes en kleursteentjes. Taxatie € 1.400 – 1.800.

Een Zuidzee/Tahiti parelcollier met dito oorbellen met diamant heeft grijze parels in aflopende grootte. Het collier meet maar liefst 47 cm en de schatting bedraagt € 5.000 – 6.000.

Twee Baune & Mercier herenhorloges, een quartz horloge en een chronograaf, zijn recent gereviseerd en hebben een taxatie van € 1.700 – 2.400.

De veiling zal eindigen met een zeer uitgebreide collectie schilderijen, aquarellen, tekeningen, grafiek en sculpturen. De 282 lots zijn gerangschikt op alfabetische volgorde van kunstenaar en de catalogus leidt u daarmee van Pierre Alechinsky tot Willem de Zwart. Doordat de werken gemaakt zijn tussen de 18e en 21ste eeuw, wordt u een goed beeld geschetst van de ontwikkelingen in de kunstgeschiedenis van de laatste 300 jaar.

Het aanbod is aangevuld met de collectie sculpturen afkomstig uit de kantoren van ABN AMRO. Deze objecten werden veelal rechtstreeks van de kunstenaar verkregen en komen nu voor het eerst op de markt. De ruim 70 werken variëren in grootte en stijl, maar zijn alle even decoratief en bijzonder. Belangrijke kunstenaars uit deze collectie zijn Bram Roth, Marga Brey, Ger Zijlstra, Bulent Evren en Tjikkie Kreuger.

Meer dan de helft van alle kunstwerken wordt geveild zonder minimumprijs. U herkent deze aan de taxatie € 1 – 1.

Wij hopen u te mogen verwelkomen op kijkdagen en veiling!

Uitleg over alle manieren van bieden vindt u op deze pagina

MAATREGELEN VOOR HET BEZOEKEN VAN AAG
  • Het dragen van een mondkapje is verplicht tijdens uw bezoek aan AAG.
  • Wij verzoeken u te allen tijde 1,5 meter afstand te behouden tot de andere bezoekers.
  • Heeft u verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging: blijf thuis. Dit is tevens van toepassing indien één van uw huisgenoten de hiervoor genoemde symptomen heeft.
  • Gelieve AAG te bezoeken met een maximum van 2 personen per huishouden.
  • AAG ontvangt een maximaal aantal bezoekers; bij grote drukte bestaat de mogelijkheid dat u moet wachten.
VEILING BIJWONEN OP AFSPRAAK

Indien u de veiling wenst bij te wonen, dient u hiervoor per e-mail een toegangsbewijs aan te vragen: info@veilinghuisaag.com

1. A silver bread basket
Oval and boat-shaped, with pearl rim and openwork.

Taxatie € 800 - € 1.200

Hamerbedrag € 850

2. A silver fruit dish
Circular and smooth. The folded rim with openwork. On circular constricted foot with continuous floral motif.

Taxatie € 600 - € 1.000

3. A silver bread basket
In Louis XV style. Oval and openwork in floral motif. On four rocaille- and scroll-shaped feet.

Taxatie € 700 - € 1.000

Hamerbedrag € 800

4. A silver teapot
Circular and flat. Flower-shaped grip. With continuous floral motif and rocailles.

Taxatie € 800 - € 1.200

Hamerbedrag € 700

5. A silver coffeepot and a silver mocha pot
Smooth, oval and lobed. On the hinged lid a pinnacle.

Taxatie € 900 - € 1.200

6. A silver teapot, sugar bowl and creamer
Smooth, oval and decorated with gadroons. The top with cablecord decoration. The teapot with a reclining lion as grip and wooden handle. On constricted oval foot.

Taxatie € 600 - € 1.000

Hamerbedrag € 680

7. A four-part silver coffee set
In old-Dutch style decorated with various landscapes with birds and floral motif.

Taxatie € 1.500 - € 2.000

8. A six-part tea set
Oval and smooth. Upper- and lower side with beading. On constricted oval foot. Comprising a teapot, a brazier, a sugar bowl, a creamer, a tea caddy and a spoon vase.

Taxatie € 3.000 - € 4.000

9. A sterling silver coffee- and tea set
Comprising: a coffeepot, a teapot, a creamer, a sugar bowl and a lidded bowl. Smooth with engraved monogram: BAG. A pinnacle as grip. Along the rim gadroons. On constricted circular foot.

Taxatie € 2.000 - € 3.000

10. A silver bouilloir
Smooth, pear-shaped and octagonal. On both sides a handle with shell ornament. The front with a tap. On octagonal, constricted and outlined base. On detachable brazier, resting on four feet terminating in scrolls.

Taxatie € 1.500 - € 2.000

Hamerbedrag € 1.500

11. Two silver bread baskets and three silver sauce boats
The baskets oval, boat-shaped and openwork. The sauce boats smooth and scalloped, on fixed dishes. The last sterling, first grade silver and with scroll-shaped handle.

Taxatie € 700 - € 1.000

Hamerbedrag € 850

12. A silver tray and a silver dish
The tray oval and smooth. The raised rim with openwork egg-and-dart and pearl rim. The dish also oval and smooth, with scalloped rim.

Taxatie € 600 - € 1.000

Hamerbedrag € 650

13. A serving tray with silver handles
Rectangular with raised and scalloped rim. The handles in floral motif, with engraving and terminating in scrolls.

Taxatie € 600 - € 1.000

Hamerbedrag € 350

14. A serving tray with silver handles
The tray with marquetery in floral and geometrical motif. The raised rim scalloped.

Taxatie € 600 - € 1.000

Hamerbedrag € 2.400

15. A silver jardiniere with blue glass liner and silver basket
After Louis XVI example. Oval, part openwork with beading. On eight, ram's head surmounted, tapering feet terminating in hooves, between bow-ornaments and garlands. The basket boat-shaped, openwork with beading. With simulated maker's mark Hendrik III Kam

Taxatie € 900 - € 1.200

Hamerbedrag € 900

16. A pair of silver salts with blue glass liners
Oval, boat-shaped and openwork egg-and-dart. On both sides a handle in the form of a ram's head. On constricted circular foot on a lozenge-shaped base.

Taxatie € 600 - € 1.000

17. A prayer book in silver binding
The front and back with openwork decoration. With central oval medallion flanked by two squirrels. Surmounted by two birds, the lower side with a cherub. All amidst foliate and strapwork motif. The back divided in three segments by ribs and with an engrav

Taxatie € 8.000 - € 12.000

Hamerbedrag € 5.400

18. A crystal vase on silver foot
The exterior with cut and tapering fluting. On constricted, circular foot with scalloped rim. Only known example.

Taxatie € 1.200 - € 1.800

Hamerbedrag € 1.200

19. A crystal bowl on silver gilt foot
The bowl circular with facet-cut decoration.The foot in the form of a standing woman or caryatid. On circular and profiled base resting on four feet in the form of a cherub.

Taxatie € 700 - € 1.000

20. A glass decanter
Circular with fifteen vertical ribs. High, upward tapering neck. Curved hollow handle. Around the neck a silver mount with silver stopper in the form of a silver ten 'stuiver' coin, and cable-cord rim with rooster. Mount and stopper joined by a chain link

Taxatie € 1.000 - € 1.500

Hamerbedrag € 4.000

21. A part silver-gilt cup and saucer, a silver-gilt cake server, a tobacco/snuffbox and a pair niëllo silver and gilt cups
The cup (with monogram) and saucer smooth with a palmette border.

Taxatie € 1.000 - € 1.500

22. A collection of twenty-one glass perfume bottles with silver mounts
Various models and executions: flat, oval, gourd-shaped, hexagonal or ribbed. Two painted in red, one in the form of a barrel.

Taxatie € 1.000 - € 1.500

Hamerbedrag € 850

23. A pair of silver table decorations
In the form of a pair of partridges. One with raised head, the other picking the ground.

Taxatie € 1.200 - € 1.500

Hamerbedrag € 1.250

24. Three silver sigar/spectacle cases and a pillbox
Oval and ribbed. The sliding lid with engraved letter: M in an oval medallion. The other with rounded corners and sides, also ribbed and furthermore with two cablecord ornaments. The third flat, oval and ribbed.

Taxatie € 900 - € 1.200