427 – The Christmas Sale

17 december 2012

“Alles wat u graag onder de kerstboom als cadeautje zou willen krijgen” is een allesomvattende uitleg van The Christmas Sale op maandag 17 december a.s. Zo vindt u in deze uitgebreide catalogus (van maar liefst 655 lots) zilver, juwelen, glas, kristal, porselein, aardewerk, klokken, sculpturen, kroonluchters, kandelaren, spiegels, aziatica, tribal art, schilderijen, aquarellen, tekeningen en grafiek.

Niet alleen is de veiling aangevuld met de privéverzameling vintage handtassen van Nederlands mode icoon Karin Eijlders, maar ook wordt de collectie aziatica en etnografica van kunstenaar Michel van Overbeeke aangeboden.
 
 
Zo treft u te midden van de uitgebreide verzameling Chinees porselein onder meer een paar balustervormige, capucijner en ‘famille-rose’ vazen. Afkomstig uit de Qianglong-periode en met een hoogte van 38 cm, heeft dit stel de aantrekkelijke taxatie van € 2.500 – 3.500.
Een ‘famille-rose’ Qianglong punchkom met een fraai landschapsdecor en een diameter van 28,5 cm is eveneens getaxeerd op € 2.500 – 3.500.
Een paar knobbelvazen, Transition, te dateren rond 1640 en 39 cm hoog is geschat op € 2.000 – 3.000.
Een prachtige Ao-Kutani schaal uit de 17e eeuw, is afkomstig uit de collectie W. van Dijk te Haarlem. De schaal heeft een doorsnede van 35,5 cm en is gemerkt fuku in zwart email binnen een dubbel vierkant. Taxatie € 2.000 – 3.000.
Een ‘famille-verte’, Kangxi schaal is gedecoreerd met een hengselmand en een rij munten langs de rand. Taxatie voor deze, Chua gemerkte schotel: € 3.000 – 4.000.
 
Bij de aziatica vindt u onder andere een imposante stenen tors van een mannelijke god, afkomstig uit Cambodja. Deze ‘Kmer’ godheid is vervaardigd in de 11e/ 12e eeuw, de zogenaamde Ankor periode, is 83,5 cm hoog en heeft een schatting van € 3.000 – 4.000.
Uit dezelfde regio en periode is een uiterst verfijnde Boeddha kop. De Boeddha heeft een in strengen gevlochten haardracht bekroond door een knot en draagt een tiara, bijeengehouden door een strik, gedecoreerd met floraal motief. Taxatie voor deze 30 cm hoge sculptuur van werkelijk uitmuntende kwaliteit: € 8.000 – 10.000.
 
Hoogtepunt uit de in deze veiling aangeboden collectie etnografica van Michel van Overbeeke is wel een bijna zeven meter lange Papua ‘zielenprauw’ afkomstig uit Uramun, West-Iran (voormalig Nederlands Nieuw-Guinea). Kenmerkend zijn de gebogen figuren en de schildpad. Een vergelijkbaar stuk treft u overigens in het Tropenmuseum te Amsterdam. Taxatie voor deze absolute eye-catcher: € 10.000 – 12.000
Een indrukwekkend houten ‘Baule’ fetisj masker, afkomstig uit de Ivoorkust, gestoken in de vorm van een buffelkop, is getaxeerd op € 2.000 – 3.000.
 
In The Christmas Sale treft u uiteraard ook diverse heiligenbeelden en reliëfs met Bijbelse voorstellingen. Zo zijn er drie vroeg 17e eeuwse eikenhouten panelen, afkomstig uit Duitsland met een taxatie van € 2.500 – 3.500.
Een 52 cm hoog, eikenhouten Madonnabeeld van omstreeks 1500 heeft een taxatie van € 1.200 – 1.800.
Een prachtig notenhouten reliëf met een voorstelling van de Emmaüsgangers, waarschijnlijk Frans en van omstreeks 1700 is gemonteerd in een fraaie poortvormige en halfronde omlijsting en is geschat op € 1.500 – 2.500.
Een vergulde Madonna met Kind uit de 16e eeuw, afkomstig uit Spanje, is 76 cm hoog en draagt een taxatie van € 1.800 – 2.500.
Een eikenhouten ‘Anna te drieën’, Anna, Maria en het Christuskind, is vermoedelijk Zuid-Nederlands en dateert van omstreeks 1600. Richtprijs voor dit 24 cm hoge beeldje € 1.500 – 2.500.
 
Een zeer zeldzame, grootformaat, 16-arms koperen bolkroon, is gedateerd 1647 en gesigneerd E.E.V. Deze initialen staan voor de bekende Amsterdamse ‘geelgieter’ Elias E. van Vliet. Vader en zoon van Vliet behoorden tot de absolute top van het ambacht. Een vergelijkbare kroon hangt in de Bergkerk te Deventer. Taxatie: € 30.000 – 40.000.
 
Voor de liefhebbers van oude cartografie, overigens een verzamelgebied dat op dit moment erg in de belangstelling staat, is er een uit 1830 stammende, originele kaart van Suriname. De kaart munt uit door de vele vermelde details en bovendien door het formaat van maar lieft 88,5 x 246,5 cm. Bijzonder interessant zijn de diverse curieuze opschriften zoals: ‘Tot heeden onbekende landen’ en ‘Naamlijst der eijgenaars van de Plantagiën’. Taxatie voor dit uiterst zeldzame stuk cartografie: € 10.000 – 15.000.
Diverse andere bijzondere kaarten, ditmaal van verschillende delen van Nederlands-Indië, maken eveneens deel uit van het aanbod.
 
Verzamelaars van Art Nouveau kunnen hun hart ophalen bij een Cameoglazen vaas, gesigneerd Gallé en vervaardigd in Nancy omstreeks 1900. De vaas is gedecoreerd met bessentakken in rood tegen een gematteerde achtergrond. De hoogte is 26,5 cm en de schatting € 1.300 – 1.800 .
 
Flamboyante sieraden mogen in een veiling als deze natuurlijk niet ontbreken. Zo is er een 18 karaat witgouden flexibele armband met een dubbele rij van 2 x 52 briljant geslepen diamanten, (totaal circa 9ct. en een gewicht van 35,5 gram), getaxeerd € 5.000 – 6.000 .
Een 18 karaat gouden Rolex Precision dameshorloge met diamant is geschat op € 1.200 – 1.800.
Een 14 karaat witgouden lijnarmband, afgezet met 60 briljant geslepen diamanten heeft een richtprijs van € 3.500 – 4.500.
 
Bij het zilver treft u onder meer een 18e eeuwse, Engelse bouilloir van de hand van de Londense meester Benjamin Gignac, uit 1752. Taxatie voor deze zeer fraaie ketel op komfoor: € 3.000 – 5.000.
Eveneens Engels, ditmaal afkomstig uit Sheffield, is een paar zilveren kandelaars uit 1898 door James Dixon & Sons. Taxatie voor dit Arts and Crafts-stijl stel: € 2.500 – 3.500.
Een aantrekkelijke zilveren en agaten rococo reisnessecaire, compleet met alles wat men onderweg maar nodig zou kunnen hebben, zoals een mesje en vorkje, een liniaaltje, een passer en een pincet heeft een richtprijs van € 800 – 1.200.
 
Bij de meubelen treft u een zeer in het oog springende design tafel naar ontwerp van de kunstenaar Pim Lenos. Het 11 cm dikke blad bestaat uit een afgezaagde schijf Braziliaans hardhout, compleet met jaarringen, knoesten en schors. Dit imposante blad rust op vier groen gepatineerde poten in de vorm van mannenbenen. Schatting voor dit wel zeer exclusieve meubel: € 8.000 – 12.000.
 
Van internationale allure is de privécollectie van Karin Eijlders in deze veiling. Eijlders reisde als modeontwerpster en eigenaresse van de gelijknamige boutique op de P.C. Hooftstraat de wereld over, op zoek naar spannende items en inspiratie. Toen zij in New York in de jaren ’60 haar eerste lucide tasje op een marktje aankocht, startte zij het begin van een indrukwekkende verzameling. In deze veiling bieden wij u maar liefst 81 lots van zeer diverse plastic handtassen en clutches, alle afkomstig uit de jaren ’50. Een groot aantal van deze is gemerkt, sommige zijn ingelegd met strass stenen en anderen hebben een metalen body.
Deze verzameling wordt afgesloten met een schitterend stuk couture, te weten een vierdelig goud lamé pak van haar hand. Met deze broek, jasje, gilet afgezet met wit konijnenbont en mantel steelt u absoluut de show tijdens de feestdagen.
Al deze lots worden aangeboden zonder minimumprijs en bieden u daarmee de kans voor een klein prijsje een wel heel bijzonder cadeau voor Kerstmis aan te schaffen.
 
De veiling zal eindigen met een zeer uitgebreide collectie schilderijen, aquarellen, tekeningen en grafiek. De 295 lots zijn gerangschikt op alfabetische volgorde van kunstenaar en de catalogus leidt u daarmee van Gerard Aldolfs tot Jacques Zon. Doordat de werken gemaakt zijn tussen de 17e en 21ste eeuw, wordt u een goed beeld geschetst van de ontwikkelingen in de kunstgeschiedenis van de laatste 400 jaar.
 
Zo vindt u door Karel Appel diverse kleurenlitho’s, waarvan de meeste afkomstig uit de jaren ’70. Door Arman is een grootformaat ets, getiteld ‘Téléphones’, welke door de repetitieve afdrukken zeer herkenbaar is van zijn hand. Van Freek van den Berg treft u wel vijf werken, allen even kleurrijk en allen direct van de kunstenaar aangekocht. Ook zullen diverse Indo-Europese werken onder de hamer komen, waaronder drie knappe tekeningen door Rudolf Bonnet. Uit de voormalige Peter Stuyvesant collectie afkomstig is de zeefdruk met lithografie door Stephen Buckley. Door Corneille maken deze keer niet alleen kleurenlitho’s, maar ook sculpturen en een tapijt onderdeel uit van het aanbod.
Voor het overbrengen van een Nieuwjaarsgroet, kunt u de twee houtdrukken door M.C. Escher aanschaffen. Deze werden als Nieuwjaarskaart in 1949 en 1951 gebruikt. Ook een naam als Klaas Gubbels kan in deze veiling niet ontbreken. Naast het schilderij en de twee werken op papier, vindt u de ‘Tafelknoop met stoel’ uit 1998. Deze twee objecten van gelast metaal en plastic toont de bijzondere samenwerking tussen de kunstenaars Gubbels en Tajiri. Ook van Anton Heyboer zullen diverse werken de revue passeren. Opvallend is het enorme werk op papier van bijna 4,5 meter breed, getiteld ‘De bruiden’.
Van de hand van Gerard Hordijk zijn 29 lots opgenomen. Al deze werken op papier tonen de gave van deze kunstenaar om figuren met het gebruik van slechts enkele lijnen zeer realistisch weer te geven. Historisch zeer interessant zijn de ontwerpen voor kostuum en decor voor de productie van de Italiaanse opera ‘Le Donne Curiose’, welke hij maakte in opdracht van de Wagner Vereeniging.
Zeer gewild in de galeriewereld zijn de werken door Thijs van Kimmenade. Van zijn hand treft u een ‘Mummie’-sculptuur, maar ook de bekende ‘CH-air’-foto. Rechtstreeks van de familie van de kunstenaar verkregen, zijn de twee tekeningen door Harrie Kuyten. Beiden zijn gemaakt in Café Wien en geven een schitterend tijdsbeeld weer. Door Anton Martineau bieden wij u vijf lots, waarvan twee werken geschilderd op doek. De overige werken van zijn hand zijn zoals gebruikelijk haast schreeuwerig getekend op papier. Het werk door Harmen Meurs heeft een bijzondere geschiedenis. Van deze houtskooltekening werd de originele signatuur verwijderd en vervangen door de signatuur van Willy Sluiter. Met behulp van externe expertise was het mogelijk de geschiedenis te reconstrueren, waardoor dit kunstwerk nu weer onder de originele naam kan worden verkocht.
Voor de liefhebbers van Theo Niermeijer zijn er vier gecorrodeerd ijzeren objecten opgenomen. Mocht u een meer klassieke smaak hebben, kijkt u dan graag naar de verfijnde aquarel door Johannes Preij, voorstellende ‘Pijprokers in de herberg’. Deze 18e eeuwse kunstenaar wijdde een groot deel van zijn oeuvre aan het namaken van werken door Oude Meesters, waarbij dit werk een kopie naar Teniers betreft. Door Ben Snijders worden maar liefst twee schilderijen aangeboden, ‘Rood met Appelbloesem’ en ‘Stilleven met Drie Kersen’. Beide werken werden vlak nadat zij gemaakt waren, aangekocht bij Galerie Lieve Hemel op de PAN Amsterdam in 2000 en 2002.
Voor elegante aankleding van u interieur, kunt u kijken naar het schilderijtje door Louis Soonius, voorstellende een elegante dame in het Haagsche Bosch. Maar ook de zes vlinders door Nicolaas Struyk uit de 18e eeuw lenen zich hier goed voor. Klein, maar fijn, is de ‘Knoop’ door Shinkichi Tajiri van gemoffeld zilverkleurig metaal op houten voetje. Uiteraard blijven de drukken door Andy Warhol altijd populair, in deze veiling vindt u niet alleen ‘Flowers’ en ‘Marilyn Monroe’ door Sunday B. Morning, maar ook de gesigneerde affiche uit 1986, uitgegeven voor de tentoonstelling ‘10 statues of Liberty’ in Galerie Lavignes Bastille te Parijs.
 
Meer dan de helft van alle kunstwerken wordt geveild zonder minimumprijs. U herkent deze aan de taxatie € 1 – 1.
 
 
Uiteraard is het bovengenoemde slechts een kleine greep uit het aanbod. Wij nodigen u dan ook uit alle lots te komen bezichtigen tijdens de kijkdagen. Wij hopen u dit weekend en op de veiling te mogen verwelkomen!
 
 
Vanwege het grote aantal lots, zal de veiling reeds om 12 uur van start gaan.

 

Eventuele gebreken of restauraties van de aangeboden lots staan niet beschreven. Indien u meer informatie wenst over de staat van een object, verzoeken wij u contact met ons op te nemen of een conditierapport aan te vragen.
 
 

Uitleg over alle manieren van bieden vindt u op deze pagina

MAATREGELEN VOOR HET BEZOEKEN VAN AAG
  • Het dragen van een mondkapje is verplicht tijdens uw bezoek aan AAG.
  • Wij verzoeken u te allen tijde 1,5 meter afstand te behouden tot de andere bezoekers.
  • Heeft u verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging: blijf thuis. Dit is tevens van toepassing indien één van uw huisgenoten de hiervoor genoemde symptomen heeft.
  • Gelieve AAG te bezoeken met een maximum van 2 personen per huishouden.
  • AAG ontvangt een maximaal aantal bezoekers; bij grote drukte bestaat de mogelijkheid dat u moet wachten.
VEILING BIJWONEN OP AFSPRAAK

Indien u de veiling wenst bij te wonen, dient u hiervoor per e-mail een toegangsbewijs aan te vragen: info@veilinghuisaag.com

1. A silver and filigree travelling set
Comprising a fork, a knife and a spoon. Filigree handles. In red leather case.

Taxatie € 1.000 - € 1.500

2. A silver and enamel box, a silver tobacco box and two silver pill boxes
The first rectangular, the lid with an enamel plaque depicting a romantic scene. The tobacco box flat, the lid with engraved geometric pattern. One niello silver box, suitcase-shaped with floral motif. The last flat, with engraved scrolls around a medalli

Taxatie € 600 - € 1.000

Hamerbedrag € 420

3. A silver tea caddy
Smooth and oval with slightly curved, hinged lid with cablecord rim. The underside with edging. With key.

Taxatie € 600 - € 1.000

Hamerbedrag € 550

4. A silver pipe brazier
With circular brass liner in silver mount constructed of two outlined bands. On three curved feet.

Taxatie € 600 - € 1.000

5. Twelve silver cutlery sets
The spoons with pointed oval bowl. Set with edging. In mahogany canteen.

Taxatie € 800 - € 1.200

Hamerbedrag € 1.100

6. A three-part silver coffee set
Circular and smooth. The grip in the form of a pinnacle. With engraved floral motif and oval medallions.

Taxatie € 600 - € 1.000

7. A silver three-part Art Deco coffee set
Comprising a coffee pot, a sugar bowl and a creamer. Smooth with slight hammered motif. The neck with edging. Wooden, twisted handle. On constricted and scalloped foot.

Taxatie € 1.000 - € 1.500

Hamerbedrag € 900

8. Six silver plates and a pair of silver plates
Smooth with scalloped and profilled rim.

Taxatie € 900 - € 1.500

Hamerbedrag € 1.600

9. A four-part silver coffee/tea set
Comprising a pot, a brazier, a creamer and a sugar bowl. Smooth with beaded edges. The brazier on four ball feet.

Taxatie € 600 - € 1.000

Hamerbedrag € 600

10. A silver waiter, teapot, creamer and matching sugar bowl
The waiter circular, with cablecord rim and on three shell-shaped feet.

Taxatie € 600 - € 1.000

Hamerbedrag € 750

11. A three-part silver service
Comprising a coffee pot, a sugar pot and a creamer. Smooth and scalloped. With engraved flower motif. On constricted and scalloped foot. Black wooden handle.

Taxatie € 600 - € 1.000

Hamerbedrag € 500

12. A silver corkscrew, needle case, scissors and two various forks
The first in typical rococo style, the handle with a depiction of a lady and her dog. Terminating in a signet with monogram. The case with various figures, scrolls and floral motif. The pair of scissors with engraved floral motif. One fork with bone or iv

Taxatie € 800 - € 1.200

Hamerbedrag € 800

13. A silver and agate traveling case
Flat, oval case with catch fastening and scrolls, floral motif and rocailles.

Taxatie € 800 - € 1.200

14. Three silver needle cases, a miniature silver knife board and a silver lodderein box
The needle cases circular and tapering and terminating in a signet with various raised scenes. The knife board possibly Amsterdam, Frederik van Strant.

Taxatie € 700 - € 1.200

Hamerbedrag € 1.000

15. Six items of miniature silver and two pipe scrapers
Together with bellows, Arnoldus van Geffen 1743, a pair of fire tongs, idem 1742, a broom, unmarked, a coal scoop, Willem van Strant 1737, a brush, Pieter van Somerwil, and a dustpan, Frederik Sleuman. The pipe cleaners decorated with a rider and a horse.

Taxatie € 700 - € 1.200

Hamerbedrag € 1.100

16. A silver ‘sugar table’
Oval hinged tray with a laurel wreath. The twisted stem resting on three curved feet.

Taxatie € 700 - € 1.200

17. Four items of miniature silver, two silver lodderein boxes, a silver tea scoop and silver cigar cutter
Together with a games table with roulettes game marked: Jan Borduur, Amsterdam 1749, a goat-cart, a hearth set and a boat. One box, 1841, rectangular and ribbed. The other, 1844, in the form of a basket. The tea scoop 1838, with oval scoop and ribbed hand

Taxatie € 600 - € 1.000

Hamerbedrag € 850

18. A silver hot water urn
Circular, part smooth, with raised floral motifs and rocailles. The outlined handle covered with reed. The grip in the form of a fruit. On hinging brazier, resting on three curved feet, connected by garlands and terminating in palmettes.

Taxatie € 3.000 - € 5.000

19. A pair of silver candlesticks
Vase-shaped candle holder on circular bobeche. On square, flaring stem and square foot. On the foot an engraved letter D and the date 1915.

Taxatie € 2.500 - € 3.500

Hamerbedrag € 2.500

20. A silver cruet set
Boat-shaped, openwork in floral motif, egg-and-dart banding and garlands. With central urn-shaped castor. Set with pearl rims. On four fluted and curved feet.

Taxatie € 800 - € 1.200

Hamerbedrag € 750

21. A silver pepper and salt set
Bulbous, hinged pot, set with a blue stone, supported by two and three rabbi's. The base in the form of a Star of David. On three ball feet.

Taxatie € 600 - € 1.000

Hamerbedrag € 500

22. A pair of silver salts with blue glass liners
Oval with a pearl rim. The sides openwork with central oval medallion with a vase. On four curved and tapering feet.

Taxatie € 600 - € 1.000

Hamerbedrag € 600

23. A silver bread basket, a silver bottle coaster, a silver and agate serving set and five silver dessert forks
The basket in 18th century style. Oval and openwork floral motif, scrolls and egg-and-dart banding. The coaster with raised rim with beaded edge. The serving utensils part engraved and part twisted. Three forks with engraving and two smooth with beaded ri

Taxatie € 600 - € 1.000

Hamerbedrag € 550

24. A silver bread basket
Oval, openwork in leaf motif and ballusters and with beaded rim.

Taxatie € 600 - € 1.000

Hamerbedrag € 350