27 juli 2012
Veilinghuis AAG kondigt voor zaterdag 28 juli een belangrijke veiling aan van ‘Traditionele, Moderne & Hedendaagse Kunst’ uit Zuidoost-Azië. Voor deze in Singapore te houden veiling werkt AAG zoals gebruikelijk samen met haar lokale partner Larasati. De veiling is met 53 kavels bescheiden van omvang, maar de werken zijn van hoge kwaliteit en kunsthistorische waarde en vertegenwoordigen daarmee de belangrijkste kunstenaars van de afgelopen eeuw.
Als eersten zullen enkele Balinese schilderijen van de van oorsprong Nederlandse kunstenaar Arie Smit onder de hamer komen. De vier werken (lot 2-5) tonen elk de voor deze schilder typerende naïeve schilderstijl en het felle kleurgebruik terwijl zij een goed overzicht geven van de ontwikkeling van zijn oeuvre door de jaren heen.
Vervolgens zullen vier werken van de Zweedse kunstenaar Richard Winkler worden aangeboden. Hoewel slechts 42 jaar oud, heeft deze schilder al een opvallende internationale reputatie. Nadat hij zijn carrière was begonnen als illustrator, besloot hij ooit naar Bali te verhuizen waar hij in het huwelijk trad met Regine, zijn Indonesische penvriendin sinds de middelbare school. Alle vier de werken (lot 6-9) verbeelden het leven op Bali op een bijna karikaturale wijze in felle en heldere kleuren.
De Balinese kunstmarkt heeft de afgelopen jaren een zeer positieve ontwikkeling doorgemaakt. Deze kunststroming krijgt nu eindelijk de waardering die haar toekomt. In deze veiling zullen verscheidene eersterangs Balinese kunstenaars vertegenwoordigd worden, zoals Nadera, Sukada, Roepet en Poleng.
De laatstgenoemde was onder de Balinezen bekend als een specialist in het houtsnijden van heilige rituele maskers, gezegend met magische krachten, en bedoeld voor de omliggende tempels van Ubud. Als traditionele schilder van de Pitamaha generatie geniet hij wereldwijd erkenning. Het in deze veiling aangeboden werk (lot 13) vertoont een duidelijke invloed van Rudolf Bonnet, zijn leraar die hem tot Bali’s meest getalenteerde kunstenaars rekende.
Een andere naam die op een veiling als deze niet mag ontbreken is die van Arifien Neif (lot 14-16). Door zijn ervaring op het gebied van interieurontwerp, speelt het interieur vaak een belangrijke rol in zijn schilderijen, in combinatie met de vele figuren die hij aan zijn taferelen toevoegt. Lot 16 is een vroeg werk van deze kunstenaar, getiteld ‘Tragedy’. Met zijn grote afmetingen van bijna een vierkante meter is dit werk een gevoelige eyecatcher voor uw interieur.
Aangekomen bij de moderne meesters van deze veiling trekt een opvallend werk van Affandi de aandacht. Gedateerd 1973 verbeeld het schilderij (lot 21), de ‘Perahu Kusamba’, in snel weergegeven kledders, druipers en spatten welke de onovertroffen vaardigheid van de meester tonen.
Van de kunstenaar Srihadi Soedarsono worden drie werken aan geboden (lot 23, 51 – 52), allen even mooi en intens. Het meest opmerkelijke werk is lot 52, ‘Melasti – Praying for love and peace’, welke een uitzonderlijk kleurgebruik vertoont. Dit grote werk verbeeldt een haast overstijgende trap van rust en geluk en is veel lichter dan zijn andere werken.
Een ander indrukwekkend werk is lot 24, een gezicht op de weg bij Cipayung, door S. Sudjojono. Dit op het eerste gezicht eenvoudige romantische landschap verwoordt een sterk politieke boodschap met een kritische blik op het kolonialisme, typerend voor deze nationalistische denker en schilder.
Lot 25 en 26 zijn van de hand van de bekende kunstenaar Le Pho. Geboren in Noord-Vietnam en gevormd in Frankrijk, werd Le Pho al snel een gewaardeerd kunstenaar in Azië en Europa, maar ook in de V.S. Zijn bijzonder eigen manier van schetsen met verf en het verbeelden van jonge vrouwen in bloementuinen kan omschreven worden als Chinees postimpressionistisch en vertoont herkenbare invloeden van Pierre Bonnard en Odilon Redon.
Van Rudolf Bonnet zullen drie werken op papier worden aangeboden die alle drie zijn uitgesproken talent voor portretkunst tonen. Hoewel mannelijke modellen doorgaans zijn voorkeur hadden, toont lot 28 een mooi jong meisje met een serene oogopslag.
Net als Bonnet verbleven vele andere Nederlandse kunstenaars enige tijd in Indonesië en Bali om daar de tropische taferelen en de surreële kleuren vast te leggen. Enkele namen die in deze veiling vertegenwoordigd zijn: HAL Wichers, Wilhelmus Imandt, Lucien Ohl, Carel Dake jr., Leo Eland, Willem Dooyewaard, Gerard Adolfs en Willem van der Does.
Het werk van Gerard Pieter Adolfs (lot 46) is erg zeldzaam aangezien het verschillende keren gesigneerd is met ‘Boempo’. Boempo was de bijnaam die zijn moeder hem gegeven had en Adolfs heeft slecht korte tijd onder dit ‘pseudoniem’ gewerkt. Het onderwerp is daarentegen een van zijn meest populaire: een beeldhouwer aan het werk. Adolfs’ werken zijn over de hele wereld verspreid geraakt en dit lot is afkomstig van een Zweedse privéverzamelaar.
Van der Does is vertegenwoordigd met een schilderij van enorme afmetingen. Het werk toont enkele vrouwen in een bergachtig landschap die goederen dragen (lot 37). Dit moet een van zijn beste werken zijn, met zijn gedetailleerde weergave van de kleding, het kleurgebruik en het indrukwekkende perspectief.
Een lokale kunstenaar die in dezelfde periode werkte is Basoeki Abdullah, bekend om zijn prachtige portretten. Lot 38 toont een blik op een levendige fruitmarkt. Hoewel al in 1954 geschilderd, tonen de losse penseelstreken de veelzijdige bekwaamheid van een ervaren schilder.
In onze veiling van afgelopen januari hebben wij recordprijzen behaald voor werken van de hand van Antonio Blanco. In deze veiling bieden wij redelijk geprijsd werk aan van Blanco (lot 44), met de titel ‘Balinese fantasy’. Deze aquarel toont twee schetsen van een naakte jonge vrouw, even zinderend als elk ander werk van zijn hand. Met deze uitstekende herkomst van de Henry Ringer Estate, is dit werk een goede keuze om aan te schaffen.
Van Auke Sonnega, ook een record brekende kunstenaar, zullen wij twee werken aanbieden (lot 45 & 50) die beide de veelzijdigheid van deze schilder tonen. Lot 45 kenmerkt zich door zijn hoogst gestileerde, bijna abstracte wijze van schilderen, lot 50 daarentegen is meer decoratief en charmant.
Er worden ook twee werken aangeboden van Adrien Jean Le Mayeur de Merpres en zijn vader Adrien-Charles. De overeenkomst tussen de beide werken is opvallend: de vroege werken van de zoon vertonen hetzelfde gebruik van licht als belangrijk onderdeel van de impressionistische compositie als de werken van de vader. Beide worden beschouwd als belangrijke Belgische kunstenaars, de vader staat vooral bekend om zijn zeegezichten, wat onmiddellijk duidelijk is wanneer men naar lot 47 kijkt. De zoon werd in de vroege jaren dertig verliefd op Bali en op zijn toekomstige echtgenote Ni-Pollok en maakte sindsdien prachtige schilderijen en tekeningen van dit Balinese leven, zoals te zien in lot 48. Desondanks zijn de handtekeningen van vader en zoon vrijwel identiek.
De veiling wordt afgesloten met lot 53, een werk van Sunaryo die gedurende de jaren is uitgegroeid tot een van de meest gewilde exportproducten van Indonesië. Hoewel het werk ‘Behind the stage’ de overduidelijke signatuur van de kunstenaar vertoont, maakt de verfijnde materie en onderwerp van dit werk, gedateerd 2012, dit tot een van zijn beste schilderijen ooit!
De catalogus van deze veiling is inmiddels online te bezichtigen op: http://larasati.com/media.php?module=lots&ed=52
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de medewerkers van Larasati:
T: +65 6737 2130 / E: info@larasati.com / W: www.larasati.com
Uitleg over alle manieren van bieden vindt u op deze pagina
MAATREGELEN VOOR HET BEZOEKEN VAN AAG
- Het dragen van een mondkapje is verplicht tijdens uw bezoek aan AAG.
- Wij verzoeken u te allen tijde 1,5 meter afstand te behouden tot de andere bezoekers.
- Heeft u verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging: blijf thuis. Dit is tevens van toepassing indien één van uw huisgenoten de hiervoor genoemde symptomen heeft.
- Gelieve AAG te bezoeken met een maximum van 2 personen per huishouden.
- AAG ontvangt een maximaal aantal bezoekers; bij grote drukte bestaat de mogelijkheid dat u moet wachten.
VEILING BIJWONEN OP AFSPRAAK
Indien u de veiling wenst bij te wonen, dient u hiervoor per e-mail een toegangsbewijs aan te vragen: info@veilinghuisaag.com