1 juli 2012
Op maandag 2 juli a.s. zal het Amsterdamse veilinghuis AAG het seizoen afsluiten met een heel bijzondere veiling. Het betreft de Peter Stuyvesant Collection, waarvan een deel eerder onder de hamer kwam bij Sotheby’s Amsterdam, en waarvan nu het laatste en grootste deel zal worden geveild.
De grondlegger van deze verzameling was de heer Alexander Orlow, directeur van de Turmac sigarettenfabriek te Zevenaar. Deze gaf in 1960 13 Europese kunstenaars de opdracht elk een groot schilderij te maken ter aankleding van de fabriekshallen. Daarmee wilde hij de arbeiders een prettige kleurrijke werkomgeving en een kennismaking met de kunsten verschaffen. Niet alleen was het een geheel nieuwe ervaring voor de kunstenaars, ook de arbeiders waren positief verrast door dit avontuurlijke kunstproject.
Orlow benaderde diverse gerespecteerde adviseurs uit de museumwereld met het verzoek hem te helpen de collectie uit te breiden. De volgende 45 jaar groeide de verzameling uit tot een van de meest internationale en hoogstaande bedrijfscollecties.
Vanwege veranderingen in de wet- en regelgeving voor de tabaksindustrie moest de fabriek te Zevenaar in 2008 zijn deuren sluiten. Het gevolg was dat de verzameling achter gesloten deuren in opslag verbleef. Met de verkoop van deze collectie wordt nu anderen de kans gegeven bijzondere werken te bemachtigen, welke met veel zorg en liefde over een periode van bijna 50 jaar zijn verzameld.
De catalogus van deze veiling leidt u langs 722 schilderijen, aquarellen, tekeningen, grafiek, sculpturen en fotografie van internationale moderne en hedendaagse kunstenaars. Enkele namen die de revue passeren zijn Alberola, de Almeida, Arman, Armando, Berghuis, Birza, Broto, Brunet, Carsley, Dewasne, Diederen, Elliott, Engels, Frankot, Gubbels, Haack, Henneman, Hieszerer, Hirsig, Hutson, Koelewijn, Kriki, Kuijpers, Lucassen, Lucebert, Martineau, Meijer, Ortiz, Peeters, Renouf, Scheffler, Sieger, Sierhuis, Slegt, Strba, Tobias, Veldhoen, Verdijk, Vilche, Villalba, Wakako, Westerik, Wortel, Ybañez en Zush.
Het laatste lot van deze veiling (lot 267) bestaat uit de Dunhill Dutch Photography Collection. Deze collectie dankt zijn bestaan aan het initiatief van twee fotografen: Govert de Roos en Paul Huf. Beiden stoorden zich begin jaren ’80 aan het feit dat er geen goed overzicht bestond van de geschiedenis van de Nederlandse fotografie. Zij richtten een stichting op met het doel een volledige fotocollectie te creëren, welke permanent zou worden geëxposeerd. Aan het bijeenbrengen van deze collectie droegen 180 fotografen bij, allen geselecteerd op de diversiteit en uniekheid van hun werk.
Later werd de collectie omgedoopt tot Dunhill Dutch Photography, waarbij het eerdere gedachtegoed werd voortgezet door de collectie wereldwijd te exposeren. Om deze unieke verzameling bijeen te houden, zullen de 180 foto’s als één lot worden aangeboden.
De catalogus is inmiddels verkrijgbaar, ook is deze nu online in te zien.
Bij de lots staan geen taxaties vermeld aangezien het hier een ‘no reserve sale’ betreft; de werken zullen aan de hoogste bieder worden verkocht.
Wij hopen te mogen verwelkomen tijdens kijkdagen en veiling!
Uitleg over alle manieren van bieden vindt u op deze pagina
MAATREGELEN VOOR HET BEZOEKEN VAN AAG
- Het dragen van een mondkapje is verplicht tijdens uw bezoek aan AAG.
- Wij verzoeken u te allen tijde 1,5 meter afstand te behouden tot de andere bezoekers.
- Heeft u verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging: blijf thuis. Dit is tevens van toepassing indien één van uw huisgenoten de hiervoor genoemde symptomen heeft.
- Gelieve AAG te bezoeken met een maximum van 2 personen per huishouden.
- AAG ontvangt een maximaal aantal bezoekers; bij grote drukte bestaat de mogelijkheid dat u moet wachten.
VEILING BIJWONEN OP AFSPRAAK
Indien u de veiling wenst bij te wonen, dient u hiervoor per e-mail een toegangsbewijs aan te vragen: info@veilinghuisaag.com