408 – Moderne & Hedendaagse Kunst

28 november 2011

Met gepaste trots presenteren wij u de catalogus van deze veiling: niet alleen zijn de aangeboden werken bijzonder aantrekkelijk geprijsd, maar ook zijn de aangeboden kunstwerken van hoog niveau.
De veiling zal van start gaan met werken van kunstenaars van de CoBrA-groep, waaronder vier werken van de hand van Eugène Brands. Ondanks dat papier het meest gebruikte medium was door deze kunstenaar, zullen in deze veiling ook twee olieverfwerken worden aangeboden met een taxatie van € 2.000 – 3.000. De twee werken op papier variëren in prijs tussen € 1.000 en 2.000.
Van zijn collega kunstenaar Lucebert hebben wij drie opvallende werken in gemengde techniek, waarvan de grootste, getiteld Rivello ooit door de huidige eigenaar bij ons is aangeschaft. Opvallend is ook het grote schilderij door deze kunstenaar getiteld De pijn van de harlekijn met een hoogte van bijna één meter en een noemenswaardige herkomst van Galerie Espace, de befaamde handelaar van deze kunstenaar. Taxatie € 6.000 – 8.000.
Van Ger Lataster zullen maar liefst twee werken worden aangeboden, waarvan Roze tuin meteen in het oog springt door het enorme formaat van ruim twee bij twee meter en de prachtige combinatie van roze, paars en oranje kleuren. Taxatie € 2.500 – 4.500.
Dit jaar zullen wij voor het eerst geen veiling van Haagse Kunst in Den Haag organiseren, wel hebben wij vanwege onze onlosmakende band met de hofstad gekozen voor een uitgebreide rubriek van bekende Haagse kunstenaars in deze veiling. Met name de Nieuwe Haagse School is sterk vertegenwoordigd. Van Jan van Heel bieden wij u maar liefst zes werken. Het vroegste werk van zijn hand is getiteld La maison noire, Parijs en gedateerd 1951. In vergelijking met het Tentje in landschap met gebroken pop, uit 1977 is duidelijk te zien hoe de kunstenaar zich in een kwart eeuw heeft ontwikkeld. Het abstracte schilderij getiteld Bouwen is afkomstig uit de collectie W.P.A. Ditmar, te Voorburg en toont een krachtige schakering van kleuren en vormen.
Heel anders is het speelse doch zorgvuldig uitgedachte werk van de hand van Will Leewens. De drie lots van zijn hand zijn afkomstig van Kunsthandel Knoester in Den Haag en twee hiervan zijn zelfs tentoongesteld in het Gemeentemuseum aldaar.
Uiteraard kan ook Kees van Bohemen in deze collectie niet ontbreken. De twee groot formaat werken zijn zeer typerend voor zijn vroege jaren ‘70 periode. Bij Van Bohemen is het immer onduidelijk wie de geportretteerde voorstelt, maar zeker is dat het een bekende of goede vriend van kunstenaar moet zijn geweest. Taxatie € 6.000 – 10.000.
Door Herman Berserik zijn vier van de aangeboden schilderijen gemaakt, alle zoals een echte Berserik betaamt, met prachtig geannoteerd etiket op de achterzijde.
Ook zullen vier werken van de hand van Harm Kamerlingh Onnes worden geveild. Lot 52 toont een villa in Engeland, oftewel het Engelsche spookhuis, welke is gemaakt gedurende zijn verblijf in Plymouth. Van zijn eerdere werken in lot 53 opvallend; de kunstenaar is binnenshuis gaan werken en heeft een kleurrijk bloemstilleven geschilderd. Taxatie € 2.000 – 3.000.
Wanneer wij de zo geliefde Haagse kunstveiling organiseerden, huurden wij altijd de Mesdagzaal in Pulchri Studio. Het schilderij door Louis Meys, lid van deze kunstenaarssociëteit, is gemaakt gedurende een bezoek aan Renoir’s huis in Frankrijk. De afwisselende lichte en felle kleuren maken dit tot een zeer herkenbare Meys met internationale allure. Taxatie € 3.000 – 5.000.
Na deze rubriek Haagse Kunst vervolgen wij de veiling met andere bekende Nederlandse hedendaagse kunstenaars. Zo zullen zelfs drie werken door Lucassen onder de hamer komen, alle gekenmerkt door zijn zorgvuldige techniek van verf, collage en symbolen. Met name het grote schilderij AB is antibehang is AB enzovoort zet de kijker aan het denken door het intrigerende spel die het hoofd verward.
Van Klaas Gubbels vindt u het schilderij Vermiljoen uit 1986, maar ook de zeer geliefde multiple La Table. Het beschilderde houten object bestaat uit een tafeltje en los een fles met glas. Deze eyecatcher heeft een prachtige kleurcombinatie van turquoise met blauw en zwart en past perfect in een modern interieur. Taxatie € 1.000 – 1.500.
Minder bekend op veilingen, maar wel in de galeriewereld zijn de werken van Marc Mulders en Rob Birza. Om u als veilingbezoeker te laten wennen aan deze nieuwkomers zijn alle vier zeer conservatief getaxeerd op € 1.000 – 2.000.
Opvallend is dat in deze huidige economie toch ook diverse stijgingen van kunstprijzen merkbaar zijn. Eén van de kunstenaars van Nederlandse bodem betreft Armando. Van zijn hand zullen drie werken worden geveild, waaronder een zeer bekende Fahne uit 1982. De typische Armando-kleuren zwart, grijs, wit zijn pasteus aangebracht en doordat de kunstenaar zand aan de olieverf heeft toegevoegd is de structuur nog sprekender geworden.
Onder dezelfde noemer vallen ook de werken door Andy Warhol, de befaamde leider der Popart. Zo zullen twee werken uit de serie Flash – nov. 22, 1963 worden aangeboden, welke de aanslag op de voormalig Amerikaanse president John. F. Kennedy als onderwerp hebben.
De cover van onze catalogus wordt gesierd door de offset litho uit 1967 van Elizabeth Taylor. Het werk toont de jonge Liz nog in de bloei van haar leven. De elegante kleurschakeringen tonen de liefde die de kunstenaar voor zijn model koesterde.
Een zeefdruk die u niet snel over het hoofd zal zien is Fellatio 1978 door voorgenoemde kunstenaar. Het spannende onderwerp is voortgekomen uit een serie waarbij de kunstenaar zes zwart/wit foto’s tot zeefdruk had bewerkt onder de titel Sex parts; deze afbeelding was Warhol’s favoriet en verscheen dus in een eigen oplage.
Een andere bekende naakte voorstelling is de Waterende vrouw door Marlène Dumas. De litho van deze befaamde Zuid-Afrikaanse heeft de waterige techniek, waar zij vele internationale prijzen mee behaalde.
Een andere liefhebber van het lichaam is de kunstenaar Jean-Michel Basquiat. Zijn Academic studie of male figure is gezeefdrukt op Okawara rijstpapier en vergezeld van een echtheidsverklaring van zijn uitgever Joel Stearns. Door het onverwachte overlijden van Basquiat op 28-jarige leeftijd aan een overdosis, heeft hij een deel van de oplage van deze prints nooit kunnen signeren.
Bijzonder internationaal zijn de twee multiple’s door Robert Rauschenberg uit 1971 en 1978. Beide zijn ooit aangeschaft bij Galerie Parade te Amsterdam, de zo vooruitstrevende galerie voor die tijd. Het grootste object is afkomstig uit de serie Publicons en gaat door op de werken van Duchamps met zijn uitschuifbare interieur, waaruit drie spiegels de bezoeker aankijken.
Onder de fotografische werken vindt u Titanic door neerlands trots Rineke Dijkstra. De sobere blik in de geportretteerde past geheel in haar oeuvre en kan met een taxatie van € 1.000- 2.000 onderdeel van uw kunstcollectie worden.
Uit de jaren ’70 bieden wij u Stills from Stomach X-ray waarbij Dennis Oppenheim de röntgen van zijn eigen maag heeft voorzien van tekst. Taxatie € 1.000 – 1.500.
Een ander vernieuwend werk uit die tijd is lot 98 door Roger Welch. Deze collage en stift op papier is gemaakt aan de hand van een interview dat hij zijn vader afnam op film. Aan de hand van de geografische beschrijvingen op tape heeft de kunstenaar een plattegrond getekend. Taxatie € 4.000 – 6.000.
Ook zullen diverse sculpturen de revue passeren. Zo hebben we drie prachtige bronzen objecten door de uiterst charmante kunstenaar Theo Mackaay. Taxaties variëren van € 2.200 – 5.000.
Uit het buitenland afkomstig zijn de Double chassis door Arman en het ongetitelde roestvrijstalen object door A.R. Penck.
Zeldzaam is het ruim 20 centimeter tellende objectje door Carl Andre. Deze oranje en gele opgedroogde acrylverf dient u los op de vloer te leggen. Om eventuele schades te voorkomen heeft de huidige eigenaar het modern omlijst.
Onder de portfolio’s vindt u de zeldzame map getiteld A beast-drawn man, een samenwerkingsverband tussen Karel Appel en Bert Schierbeek. Taxatie € 2.500 – 3.000.
Een andere CoBrA kunstenaar is de maker van de map New Babylon, Constant. Zijn tien litho’s zijn aangevuld met tekst door de dichter Simon Vinkenoog en is uitgegeven in 1963 door Galerie d’Eendt in een oplage van vijftig. Taxatie € 3.000 – 4.000.
Van Le Corbusier bieden wij u Série Panurge, inhoudende vijf schitterende litho’s. De uitgever Mourlot, te Parijs verzekert u van de hoge kwaliteit papier en druktechniek.
Uiteraard kunnen ook kunstenaars uit De Ploeg in deze veiling niet ontbreken. Zo zal een schitterende Bloeiende boomgaard door Johan Dijkstra worden aangeboden. Het museale werk ooit aangeschaft op de TEFAF, heeft een taxatie van slechts € 6.000 – 10.000.
Zijn collega kunstenaar Gerrit Benner is vertegenwoordigd met drie werken in deze collectie. Alle zijn in gouache op papier en hebben de heldere doch kinderlijke uitstraling. Met name het grootste werk Kind met bloem en vogel heeft een emotionele effect op de kijker. Taxatie € 4.000 – 6.000.
Drie liefhebbers van het Franse landschap zijn Wim Oepts, Bram van Velde en Isaac Israels. Van de eerst genoemde vindt u een Landschap met huis uit 1969. Taxatie € 8.000 – 12.000.
Spectaculair is het werk door van Velde geschilderd op board en voorstellende Meudon. De voormalige eigenaar heeft in 1962 contact gezocht met de kunstenaar en een verklarende brief retour ontvangen. Een kopie van deze brief is bij het werk gevoegd. Taxatie € 15.000 – 20.000.
Van Israels zal een prachtige aquarel onder de hamer komen met een wat ongebruikelijk onderwerp. Dit Gezicht op Delft toont in vogelvlucht de historische binnenstad met zijn rijkdom aan kerken. Taxatie € 7.000 – 9.000.
Wij sluiten de veiling af met elf internationale stukken, te beginnen met één van de mooiste achterglasschilderingen door Floris Jespers. U ziet hier Het optreden van twee harlekijnen; een o zo geliefd onderwerp van deze circusliefhebber. Taxatie € 6.000 – 10.000.
Vervolgens zal een zeer verfijnde tekening door Foujita worden geveild (taxatie € 5.000 – 8.000) om vervolgens bij lot 161 uit te komen door Kandinsky. Deze zeldzame proefdruk van zijn ets Radierung is ooit aangeschaft in New York bij de gerenommeerde kunsthandel Leonard Hutton Galleries. Taxatie € 3.000 – 5.000.
Daarna bieden wij u een schitterende M.C. Escher (taxatie € 2.000 – 4.000) uit 1947, een zeldzame pochoir door Picasso (taxatie € 4.000 – 6.000) en van een andere tijdsgenoot, René Magritte, een lachwekkende surrealistische voorstelling. Taxatie € 3.000 – 5.000.
Via Bart van der Leck en Max Pechstein komt u tot lot 167 door Henri de Toulouse-Lautrec. Deze originele kleurenlitho uit 1896 is getiteld La Troupe de Mademoiselle Eglantine en toont dansende nachtclubdanseressen te Parijs. Het meest uitgewerkte figuur is dat van Jane Avril, de danseres waar deze mismaakte kunstenaar zijn hart aan had verloren. Taxatie € 6.000 – 10.000.
De veiling zal worden afgesloten met een wel heel bijzondere zwartkrijttekening van de hand van Piet Mondriaan. Deze Boerderij bij Duivendrecht maakte de kunstenaar in 1917 voor zijn goede vriendin mevrouw E. Von Römer. Von Römer had de kunstenaar in Parijs ontmoet, waarna hij en andere kunstenaars haar veelvuldig kwamen opzoeken in Blaricum. Dit werk maakt dan ook onderdeel uit van een schetsboek Amicorum waarin u ondermeer een werk van Peter Alma zult aantreffen. Indien u de gelukkige eigenaar wordt van dit lot (taxatie € 10.000 – 15.000) ontvangt u ook een kopie van de brief door mevrouw Von Römer uit 1975. Hierin beschrijft zij haar kennismaking met Mondriaan, de totstandkoming van deze krijttekening alsook de verklaring van de signatuur in potlood:
… Het was in 1917 toen hij dit stukje teekende vlak voor me met een stompje crayon. Terwijl hij zijn naam moest zetten en al bezig was, vloog dat stukje weg en was onvindbaar! Daarom heeft hij het met potlood bijgewerkt.
Wij hopen u spoedig te mogen verwelkomen in het veilinghuis!

Deze veiling is gesloten.

1
Eugène Brands
Mythological creature

Taxatie € 1.200 - 1.800

Resultaat € 1.600

2
Eugène Brands
'Rosary'

Taxatie € 2.000 - 3.000

Resultaat € 4.800

3
Eugène Brands
'Abstract landschap 17.X.'75-2'

Taxatie € 1.000 - 2.000

Resultaat € 2.400

4
Eugène Brands
Archaic landscape

Taxatie € 2.000 - 3.000

Resultaat € 3.000

5
Lucebert
The pain of the harlequin

Taxatie € 6.000 - 8.000

Resultaat € 6.500

6
Lucebert
Composition with figures

Taxatie € 1.800 - 2.500

Resultaat -

7
Lucebert
'Monster'

Taxatie € 1.200 - 1.800

Resultaat € 1.200

8
Lucebert
Rivello

Taxatie € 3.000 - 5.000

Resultaat € 3.000

9
Ger Lataster
Untitled

Taxatie € 1.600 - 2.400

Resultaat € 1.700

10
Richard Smeets
Composition

Taxatie € 1.200 - 1.800

Resultaat € 1.200

11
Dolf Breetvelt
Composition

Taxatie € 1.000 - 2.000

Resultaat € 1.900

12
Ger Lataster
Pink garden

Taxatie € 2.500 - 4.500

Resultaat € 6.000

13
Jan Sierhuis
Three Heads

Taxatie € 1.000 - 1.500

Resultaat € 2.400

14
Jan Cremer
Sahara Combat

Taxatie € 1.000 - 2.000

Resultaat € 3.800

15
Willem Hussem
Untitled

Taxatie € 1.000 - 2.000

Resultaat € 1.400

16
Willem Hussem
Untitled

Taxatie € 2.000 - 4.000

Resultaat € 12.500

17
Jaap Nanninga
Composition

Taxatie € 1.500 - 2.500

Resultaat € 6.000

18
Willem Hussem
Composition

Taxatie € 2.000 - 3.000

Resultaat € 2.600

19
Wim Sinemus
Composition

Taxatie € 800 - 1.200

Resultaat € 1.000

20
Willem Schrofer
Composition

Taxatie € 1.000 - 1.500

Resultaat € 1.400

21
Jan van Heel
'Building'

Taxatie € 2.000 - 3.000

Resultaat € 5.500

22
Jan van Heel
Still life with dead raven

Taxatie € 2.000 - 3.000

Resultaat -

23
Jan van Heel
Tent in a landscape with broken doll

Taxatie € 1.000 - 1.500

Resultaat € 900

24
Jan van Heel
La maison noire, Paris

Taxatie € 1.200 - 1.800

Resultaat € 1.100

25
Jan van Heel
Winter Westland

Taxatie € 1.500 - 2.500

Resultaat € 1.400

26
Jan van Heel
Flood

Taxatie € 2.000 - 4.000

Resultaat € 3.000

27
Will Leewens
Composition in red

Taxatie € 800 - 1.200

Resultaat € 1.200

28
Will Leewens
Composition in blue

Taxatie € 800 - 1.200

Resultaat € 1.100

29
Will Leewens
Figures in a green landscape

Taxatie € 1.500 - 2.500

Resultaat € 2.000

30
Henk Munnik
Chello on table

Taxatie € 1.200 - 1.800

Resultaat € 1.000

31
Kees van Bohemen
Two figures

Taxatie € 6.000 - 10.000

Resultaat € 7.500

32
Kees van Bohemen
Lady in red

Taxatie € 6.000 - 10.000

Resultaat € 7.500

33
Kees Andrea
Spring Meer en Bosch (1952)

Taxatie € 1.000 - 1.500

Resultaat -

34
Kees Andrea
Spring landscape with rain

Taxatie € 2.000 - 3.000

Resultaat € 2.000

35
Kees Andrea
The Dance

Taxatie € 1.500 - 2.000

Resultaat € 1.500

36
Pat Andrea
Be my woman tophit 1966

Taxatie € 1.500 - 2.500

Resultaat € 4.200