• Kopen
 • Verkopen
 • Veilingschema
 • Catalogus
 • Over ons
 • Live Bieden
 • Aftersale
 • Mijn AAG
 • REAL ESTATE
 • Wijnen
 • 505 - The Asian Art Sale including the collection of Drs. Koos de Jong - Part One

  Veiling: Maandag 5 november 2018, 14 uur
  Kijkdagen: Vrijdag 2 t/m zondag 4 november, van 10 tot 17 uur

  Op maandag 5 november zal het nieuwe veilingseizoen van start gaan met deze gespecialiseerde veiling Aziatica. De catalogus bevat 339 lots afkomstig van diverse Europese verzamelaars, bestaande uit porselein, aardewerk, snijwerken, netsuke, scrolls, snuifflesjes, zilveren objecten, bronzen, sculpturen en meubels.

  Deze veiling presenteert het eerste deel van de privécollectie van kunsthistoricus en voormalig museumdirecteur drs. Koos de Jong, die zich vanaf het begin van de jaren 1970 toelegde op het verzamelen van vroeg Chinees keramiek, bronzen en sculpturen (5000 v.Chr. tot 1424 n.Chr.). Deze objecten zijn alle van absolute museumkwaliteit.
  Een van de hoogtepunten uit de collectie is lot 40, een indrukwekkende conisch gevormde Jizhou-type kom uit de Song-periode. De binnenzijde is in goudluster gesierd met een gedicht van de beroemde filosoof en dichter Zhu Xi (1130-1200). Deze wordt u aangeboden met een taxatie van € 45.000 - 60.000.
  Naast de diverse keramieken objecten, bevat deze sectie ook twee exceptionele sculpturen. De eerste, lot 17, betreft een belangrijke en zeer zeldzame gouden Xiongu versiering van een hoofdtooi in de vorm van een mythologisch wezen, daterend uit de Chinese Periode van Strijdende Staten (5e-3e eeuw v. Chr.). Het is uitgevoerd in de vorm van een hert met een bijzonder krullend gewei eindigend in vogelkoppen, waarvan een vergelijkbaar exemplaar opgenomen is in de collectie van het Historisch Museum Shaanxi. Dit luxe object werd hoogstwaarschijnlijk geproduceerd door Chinese ambachtslieden voor de Skythen of Ukok nomaden die aan de Noordwestelijk grens leefden en wordt u nu aangeboden met een taxatie van € 50.000 - 75.000.
  Het cover lot van deze catalogus betreft een belangrijk Chinees verguld bronzen sluipende tijger, daterend van de Periode van de Strijdende Staten of de vroege Han-dynastie. Ondanks het feit dat men nog steeds niet geheel zeker is over de exacte functie van dit soort objecten, vermoed men dat zij werden gebruikt in de tombes als gewicht voor het gewaad. Vergelijkbare objecten worden slechts zelden ter veiling aangeboden, taxatie voor deze € 70.000 – 90.000.

  Naast deze collectie, bevat de veiling een diversiteit aan andere objecten, waaronder een grote selectie kraakporselein, Blanc de Chine en Chine de commande.
  Lot 78 betreft een Chinese Transition blauwwitte kom afkomstig uit de 17e eeuw en is gedecoreerd met een paviljoen in een rivierlandschap, figuren, huizen en bloemen. Met een diameter van ruim 35 cm en de verfijnde decoratie is dit een buitengewoon aantrekkelijk object. Taxatie € 3.000 - 5.000.
  Meer dan een eeuw jonger is de blauwwitte kom versierd met de veel gezochte decoratie van dansende en musicerende jongens, daterend van de Yongzheng dynastie. Taxatie voor lot 110 € 3.000 - 5.000.
  Lot 198 is van later datum, maar een echte eye-catcher door de diepblauwe glazuur en het verguldsel in de vorm van een draak en vlammende parel. Afkomstig uit een Italiaanse privé collectie, wordt deze u nu aangeboden met een taxatie van € 8.000 - 12.000.

  Voor de verzamelaars van snuifflesjes, bevat deze veiling een zeer verfijnde collectie, waarvan lot 228 meteen in het oog springt. Deze is gedecoreerd met een kleurrijk Chinees gedicht en draagt het merkteken van de Qianlong keizer. De taxatie van deze amethist-gekleurd glazen fles met groen jadeiete stop heeft een taxatie van € 3.000 - 5.000.

  De diverse meubels bevatten een zeldzame set van twee Chinese huanghuali hoefijzer armstoelen met bijbehorend tafeltje. Dit kostbare rozenhout dankt zijn exclusiviteit aan de gevlamde nerven en warme kleur. Taxatie van lot 244 € 4.000 - 6.000.

  Ook bevat deze catalogus de collectie Japanse scrolls van de gerenommeerde papier restaurator Peter Poldervaart. Lot 259 bestaat uit vier Japanse kamerscherm schilderingen met voorstellingen van geleerden in een bergachtig rivierlandschap door Soga Shohaku (1730-1781). Deze vier waren ooit eigendom van de wereldberoemde architect Frank Lloyd Wright, die reeds sinds het begin van de 20ste eeuw Japanse schermen in zijn interieurontwerpen gebruikte. Taxatie € 4.000 – 8.000.

  De Japanse netsuke in deze veiling zijn immer gewilde verzamelobjecten vanwege hun verfijnde snijwerk en opvallende verbeeldingen. De taxaties voor deze lots variëren van € 500 – 1.200.
  Na de overige Japanse objecten, sluit de catalogus af met een selectie van religieuze objecten afkomstig uit Tibet, Birma, Nepal, Thailand en India. Het laatste lot bestaat uit een uitzonderlijke Indiase bronzen figuur van Vishnu, daterend van de 18e of 19e eeuw. Met een hoogte van meer dan 50 cm, wordt dit lot 339 u aangeboden met een aantrekkelijke taxatie van € 2.500 - 3.500.

  Uiteraard is het bovenstaande slechts een greep uit het gehele aanbod. Wij nodigen u dan ook uit de online catalogus hier te bekijken.

  Wij hopen u te mogen verwelkomen op kijkdagen en veiling!

  Wij attenderen wij u hier graag op de verschillende mogelijkheden van deelname aan de veiling, ook indien u niet aanwezig kunt zijn.

  Eventuele gebreken of restauraties van de aangeboden lots staan niet beschreven. Indien u meer informatie wenst over de staat van een object, verzoeken wij u contact met ons op te nemen of een conditierapport aan te vragen.